Zestien gemeenten en twee provincies, een waterschap, vijftien bedrijven en veertien maatschappelijke organisaties werken de komende twee jaar aan twaalf smart city-vraagstukken. Dit met het doel om smart cities tot een hoger niveau te brengen. De partijen doen dit in het kader van de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’, die op 3 december ondertekend wordt door staatssecretaris Knops (BZK), minister Van Nieuwenhuizen (IenW), minister Grapperhaus van (JenV) en de 51 deelnemers.
Smart cities bieden nieuwe kansen om steden duurzamer te maken, maar hier staan ook risico’s op het gebied van privacy en democratie tegenover. Om kansen te benutten en risico’s te vermijden, is de City Deal in het leven geroepen. Hierin maken de partijen goede afspraken worden nieuwe werkwijzen ontwikkeld.
‘Een slimme stad, zo doe je dat’ richt zich op het veranderen van de processen die regio’s, steden en dorpen gebruiken bij het ontwerpen, inrichten, beheren en besturen. Hiervoor worden minimaal twaalf nieuwe instrumenten ontwikkeld. Deze moeten de processen veranderen waarmee regio’s, steden en dorpen worden ontworpen, ingericht, beheerd en bestuurd. Denk hierbij aan een effectieve datastrategie voor gemeenten, businessmodellen voor de slimme stad of de betrouwbaarheid van burgermeting van luchtkwaliteit, geluid en het grondwater.
De nieuwe tools worden zo ontwikkeld dat deze haalbaar, schaalbaar en deelbaar zijn zodat ook andere steden ze kunnen benutten.
City Deals
City Deals zijn in 2015 in het leven geroepen door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Het zijn samenwerkingsverbanden waarin steden, ministeries en andere maatschappelijke partners en/of marktpartijen samenwerken aan bepaalde thema’s, waaronder cyberveiligheid. In vier jaar tijd worden projecten van deelnemers door de overheid gefinancierd om zo te experimenteren en inzichten op te doen om een landelijk of stedelijk beleid in te voeren.
51 deelnemers
De volgende overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties ondertekenen de City Deal Een slimme stad, zo doe je dat: gemeente Almere, AM, gemeente Amersfoort, Amsterdam Smart City, gemeente Apeldoorn, Arcadis, Argaleo, ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, BNA, BNSP, BPD Ontwikkeling, gemeente Breda, BTG, gemeente Capelle aan den IJssel, Civity, gemeente Den Haag, gemeente Deventer, DHM, Economic Board Utrecht, ELBAREC, gemeente Enschede, FIWARE Foundation, FME, Future City Foundation, gemeente Heerlen, Heijmans, gemeente Helmond, gemeente ‘s-Hertogenbosch, ICTU, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het ministerie van Justitie en Veiligheid, Kadaster, Kennedy Van der Laan, gemeente Maastricht, NVTL, Provincie Overijssel, Over Morgen, Phbm, Platform31, Nationale Politie, Rijksvastgoedbedrijf, Stad Roeselare (België), gemeente Rotterdam, gemeente Sittard-Geleen, VodafoneZiggo, Waterschap Vallei en Veluwe, We-Consultants, WeCity, provincie Zuid-Holland, gemeente Zwolle. Deze City Deal wordt daarnaast gesteund door VNG en de Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven.
Wat wordt verstaan onder ‘Een slimme stad’?
@Joerek , zie : https://agendastad.nl/tooling/
Wat natuurlijk wel een negatieve bijklank veroorzaakt : https://fd.nl/economie-politiek/1366664/hackers-hof-van-twente-eisen-750-000 , Dat gaat de beeldvorming niet meehelpen, lijkt me!
De ‘burger is tegenwoordig wat mondiger aan het worden’, dus die lokale politici die zich hier de vingers aan branden, zijn verzekerd van een flinke deuk in de politieke carrière c.q. ambities! En laat nou net het nemen van die ontzettend lastige technische verantwoordelijkheid (architecturale keuzes) zeker niet bekend zijn bij de deelnemers, want voor intimi al lastig! Dus wordt de complexiteit van de materie verstopt in marketing gebabbel! Ik vermoed dan ook dat er een enorme marketing druk (lobby???) wordt uitgeoefend op de deelnemers…
Wat niet wegneemt dat in het ideale geval er “smart” wordt opgeleverd die burger er van kan profiteren, dan zal men de handjes wel op elkaar krijgen! We zijn echter niet alleen in Nederland maar zeker mondiaal nog zo’n eind verwijderd van het ideaal, dat dit nog wel even op zich laat wachten, helaas!