5G mag dan wel voor de ‘vijfde generatie in mobiele netwerken’ staan, het gaat om veel meer dan de consument die nét wat sneller internet heeft op de smartphone. Voor het bedrijfsleven betekent het een revolutionaire stap voorwaarts nu 5G een cruciaal element is in de ontwikkeling van robotica, slimme steden en autonoom rijdende auto’s. En in de voortgang van artificial intelligence (ai) en (industriële) internet of things.
Logisch dat de maakindustrie de ontwikkelingen goed in de gaten houdt. De concurrentiepositie is voor elke fabrikant immers cruciaal. Daarvoor zijn een hogere efficiency en winstgevendheid noodzakelijk. Naast productinnovaties kunnen grote voordelen worden behaald door innovaties in de productieprocessen. Betere inzichten in deze processen met behulp van iot, ai en 5G zijn hiervoor de basis.
Dataverzameling en -analyse via iot-apparatuur, in combinatie met het razendsnelle en veilige 5G, zorgen voor meer inzicht in het productieproces. Via sensoren en camera’s die verbonden zijn met het netwerk krijgen fabrikanten interessante inzichten uit real-time interacties tussen machines, systemen en andere endpoints. Door de eigenschappen van 5G worden tal van innovaties in de maakindustrie mogelijk zoals autonome robots, vergaande machine- en fabrieksautomatisering en augmented- en virtual reality toepassingen.
Dat is één van de redenen waarom tegen 2025 de iot-markt in de maakindustrie naar verwachting zal groeien tot € 429 miljard en het aantal verbonden apparaten in de automatiseringssector naar verwachting met een factor 50 zal toenemen. Bovendien voorspelt de Global Interconnection Index (GXI) Volume 4, een onderzoek gepubliceerd door Equinix, dat private interconnectie-bandbreedtecapaciteit binnen de maakindustrie tot en met 2023 met gemiddeld 39 procent per jaar zal groeien tot 1.319 Tbps. En daarmee is de maakindustrie goed voor acht procent van de totale interconnectiebandbreedte van alle industrieën.
Interconnectie voor 5G in de maakindustrie
De innovaties die mogelijk worden door 5G zorgen voor een explosieve groei aan data en daar moeten fabrikanten actief op voorbereid zijn. Iot-apparatuur wordt dynamisch gekoppeld met netwerken, (multi-)cloud-omgevingen en digitale ecosystemen via private snelle, en veilige verbindingen met low latency om deze datastromen in goede banen te leiden. Deze manier van verbinden wordt interconnectie genoemd en is een goed alternatief voor het instabiele en relatief onveilige internet.
Door productiemiddelen operationeel te houden, is er significant veel geld te besparen aan operationele kosten. Met behulp van sensoren, camera’s en data-analyse kunnen bedrijven beter voorspellen wanneer een apparaat of machine defect raakt. Met behulp van iot-apparatuur kunnen fabrikanten nauwkeurig hun machines monitoren en wordt direct gedetecteerd wanneer een onderdeel afwijkingen vertoont, de verkregen data gebruiken om onderhoudstijdlijnen op te stellen en preventief onderhoud te plegen aan apparatuur voordat echte problemen of uitval zich voordoen.
Door vervolgens gebruik te maken van augmented reality bij het preventief onderhoud, kan de onderhoudsraam aanzienlijk kleiner worden en wordt het risico op montagefouten geminimaliseerd. Met 5G-technologie zijn grote hoeveelheden sensorgegevens snel en betrouwbaar te verzamelen, waarna voorspellende onderhoudsalgoritmen potentiële problemen identificeren en binnen enkele milliseconden reageren.
Supply chain management
De inzet van iot vereenvoudigt ook het voorraadbeheer, doordat de supply chain continu onder monitortoezicht staat. Materialen en onderdelen zijn precies te volgen binnen het productieproces, waardoor just-in-time-voorraadbeheer mogelijk is en vertragingen en tekorten tot een minimum worden beperkt. Sensoren en mobiele apparatuur met rfid en gps kunnen de voorraad volgen en alerts verzenden wanneer de productvoorraad op een kritisch niveau komt.
5G biedt de voor ai de noodzakelijke snelheid en bandbreedte om meerdere (externe) databronnen te monitoren en het productieproces te beschermen tegen ontregeling door bijvoorbeeld natuurgeweld waardoor bepaalde materiaal leveranties stil komen te liggen. In dergelijke situaties kan ai automatisch alternatieve leveranciers inschakelen om uitval van het productieproces te voorkomen.
Geavanceerde robotica
Robotica en geautomatiseerde systemen zijn bekend bij iedereen die weleens een auto van een moderne lopende band heeft zien rollen. Het volledig potentieel van deze technologie is echter beperkt door connectiviteit via vaste kabelverbindingen. Door de inzet van 5G zijn industriële processen met veel grotere precisie te bewaken en besturen, en met minder netwerkapparatuur.
Volgens Verizon kunnen duizenden sensoren in een door 5G aangedreven fabriek een continue stroom aan data naar de cloud sturen. Doel is om managers te ondersteunen in het monitoren van kwaliteit, de snelheid te verhogen, beter in te kunnen spelen op fluctuaties in vraag en aanbod, en workflows te vereenvoudigen.
Waar gaat 5G het verschil maken?
Door gebruik te maken van private interconnectie kunnen fabrikanten snelle en veilige verbindingen realiseren tussen supply chain-partners, digitale ecosystemen, klanten en de iot-apparatuur op hun fabrieksvloer. Hierdoor wordt de data-uitwisseling tussen al deze partijen en apparatuur geoptimaliseerd in termen van capaciteit, veiligheid, doorvoersnelheid en latency. Private interconnectie is daarmee de basis voor betere uitwisseling en analyse van data afkomstig van meerdere iot-bronnen. Hierdoor is snel en goed inzicht te verkrijgen in de afzetmarkt. Door dit te combineren met 5G-technologie kunnen fabrikanten sneller en kosteneffectiever innovatieve producten op de markt brengen en beter voldoen aan de behoeften van hun klanten. En dát is waar 5G straks echt het verschil gaat maken.