De kwaliteit van de wo-opleidingen op gebied van computer science/informatica, informatiekunde en kunstmatige intelligentie verschilt enorm van elkaar. Vooral bij informatica lopen de beoordelingen sterk uiteen. Geen enkele ict-opleiding mag zich dit jaar ‘Topopleiding’ noemen, een predicaat dat wordt uitgereikt aan opleidingen die 75 punten of meer scoren.
Dit blijkt uit de Keuzegids Universiteiten, een onafhankelijke, jaarlijkse beoordeling van de bacheloropleidingen en universiteiten op basis van een eigen methodiek.
Radboud Universiteit Nijmegen komt met haar informatica-opleiding (74 punten) nog het dichtst bij het gewilde ‘kwaliteitslabel’. Voor technische informatica moet je bij de Universiteit Twente zijn. Die opleiding (70 punten) scoort op vrijwel alle onderdelen bovengemiddeld. Programma, toetsing, docenten, praktijkgerichtheid, haalbaarheid en faciliteiten zijn dik in orde. De Rijksuniversiteit Groningen komt met Informatiekunde (69 punten) ook op het erepodium. De haalbaarheid van deze studie ligt flink boven het gemiddelde. Ook toetsing en docent zijn bovengemiddeld.
Ai-studies
Opvallend zijn de lage waarderingen die wo-opleidingen op gebied van kunstmatige intelligentie behalen. De snelle uitbreiding van ai-studies doet de kwaliteit kennelijk weinig goeds. VU Amsterdam (40 punten) is hekkensluiter. Ook Utrecht (46 punten) en Universiteit van Amsterdam (48 punten) halen onvoldoendes. Als het gaat om de kwaliteit van de docenten en de faciliteiten scoort de UvA een dubbele min. Bij de VU zijn het programma en de wetenschappelijke vorming zwakke punten.
Nog het beste brengt Maastricht (60 punten) het ervan af. Vooral qua praktijkgerichtheid doet de ai-opleiding van de Limburgers het goed. Met 71 procent buitenlandse studenten is dit ook een van de meest internationale opleidingen. De ai-opleiding van Groningen (59 punten) zit Maastricht op de hielen. De gemiddeld lage scores van de ai-opleidingen hebben geen weerslag op de positie van pas afgestudeerden. Iets meer dan driekwart van hen vindt meteen een baan op wo-niveau. Het bruto-maandsalaris bedraagt 3.092 euro. Met 1.094 eerstejaars is kunstmatige intelligentie een opleiding in opkomst. Een op de drie eerstejaars is vrouw.
Bij de informatica-opleidingen ligt de Radboud Universiteit (74 punten) zoals gezegd ver voor op de rest. Open Universiteit (64 punten) en Universiteit van Amsterdam (64 punten) doen het behoorlijk. Tilburg, Eindhoven, Leiden, VU, Utrecht en Groningen scoren matig met rond 53 punten. De Haagse dependance van de Universiteit Leiden (40 punten) kan nog veel verbeteren.
Bij technische informatica is Universiteit Twente onbetwist de beste. Eindhoven volgt op grote afstand terwijl Delft het rijtje sluit. Zeventien procent van de 2.367 eerstejaars informatica is vrouw. Dat is internationaal gezien erg laag. 92 procent van de afgestudeerden vindt direct een baan. Het gemiddelde aanvangssalaris is 3.446 euro.
Bij informatiekunde doet Groningen (69 punten) het goed, de UvA het redelijk (58 punten) en Utrecht (48 punten) beneden gemiddeld. Meer gespecialiseerd zijn de wo-opleidingen Medische informatiekunde aan de UvA (62 punten) en Business Information Technology (61 punten) in Enschede. Informatiedeskundigen kunnen aan de slag als webdesigner, data-scientist, it-adviseur en softwareontwikkelaar. 95 procent heeft meteen een baan. Het gemiddelde aanvangssalaris is met 3.646 euro zelfs een stuk hoger dan dat van ai-afgestudeerden.
Sinds 2018 staat de Universiteit Twente onafgebroken in de top drie van best scorende universiteiten. Wageningen UR is al jaren een stabiele nummer één met gemiddeld 73 punten, de UT volgt met 68,5 punten, net voor de Open Universiteit (67,5 punten). De score van de UT is goed voor de titel ‘Beste Technische Universiteit 2021’, waarvoor de Keuzegids de prestaties met die van de universiteiten in Delft en Eindhoven vergeleek.
Pijler
Het samenstellen van de Keuzegids Universiteiten was dit jaar een bijzonder proces. Vanwege Covid-19 is de Nationale Studenten Enquête dit jaar niet gehouden. De uitkomsten van dat onderzoek vormen een belangrijke pijler onder de Keuzegids, en vertegenwoordigen het oordeel van de studenten. Dat oordeel weegt zwaar mee, waarbij de Keuzegids dit keer dus moest terugvallen op de cijfers van 2019.