Dassault Systèmes heeft een planningsoplossing gemaakt voor de distributie van Covid-19-vaccins. Het Franse softwarebedrijf zegt in gesprek te zijn met de Franse en Indiase overheid. Het is een plug-and-play-systeem dat bijvoorbeeld ook de Nederlandse en Belgische overheid direct kunnen gebruiken, aldus Dassault.
De ‘vaccin distribution planning solution’ is ontwikkeld binnen Delmia Quintiq, het in logistieke planningen gespecialiseerde onderdeel van Dassault Systèmes. Volgens directeur Jeroen Hanekamp wordt straks het verspreiden van de vaccins een complexe klus. Zeker als daarbij nog bepaalde groepen, zoals ouderen, docenten of medisch personeel, voorrang moeten krijgen. ‘Ons systeem kan omgaan met zulke complicerende zaken. Ook als er vaccins van verschillende leveranciers zijn aangekocht en gedistribueerd moeten worden. Met ons systeem zie je precies wat met elk vaccin gebeurt.’
Delmia Quintiq praat met de Franse en Indiase overheid over ingebruikname van het vaccinsysteem. Hanekamp hoopt natuurlijk ook op belangstelling van de Nederlandse en Belgische overheid. ‘Ons systeem is plug-and-play en dus direct inzetbaar. Zonde van de tijd als een overheid voor zo’n vaccindistributie-oplossing een vertragende aanbesteding moet opzetten.’
Delmia Quintiq is met zijn planningstools vooral actief in de logistieke sector, het transportwezen en de personeelsplanning. Zo plant KLM met de software de roosters van het cabinepersoneel, zet Transavia een oplossing in voor de onderhoudsplanning en gebruiken Jumbo, Postnl, Fedex en DHL de technologie voor hun vervoerslogistiek. De software ondersteunt verder het gevangenenvervoer van de Dienst Justitiële Instellingen (DJI) en de afstemming van het transport en de afhandeling van de binnenvaart bij de Rotterdamse haven.
Experimenten
Dassault Systèmes is sowieso begaan met het zoeken naar oplossingen om de gevolgen van de coronapandemie op te vangen. Eerder dit jaar liet het bedrijf weten in zijn 3DExperience Lab de menselijke nies te simuleren. Door inzicht te krijgen in de manier waarop de druppeltjes zich verspreiden, wil het bedrijf meehelpen het coronavirus te bestrijden.
Ook beoordeelt een speciale commissie in dat 3DExperience Lab ideeën en voorstellen van startups en andere partijen die met 3d-oplossingen komen om het virus tegen te gaan.