Rabobank heeft in korte tijd drie nieuwe betaalvormen opgezet. Met 06-betalen kun je direct betalen vanuit de contactenlijst van je telefoon, met online-melkboer Picnic is een digitaal betaalpas bedacht en kortgeleden zag de eerste bankrekening voor tokens het levenslicht.
Met 06-Betalen kun je eenvoudig betalen aan contacten uit de contactenlijst van je mobiele telefoon. Voor het starten van de betaling hoef je geen Iban in te voeren. SurePay uit Utrecht, een zelfstandig opererende startup van Rabobank, heeft software ontwikkeld die iemands 06-nummer vertaalt naar een Iban. De nieuwe betaaldienst loopt niet via iDeal.
Marcel Rienties, medeoprichter en hoofd productontwikkeling van SurePay, zegt: ‘Je hebt er ook geen wallet voor nodig.’ Volgens Rienties biedt 06-betalen belangrijke kostenvoordelen.
De software voor het omzetten van nummers is geïntegreerd met Iban-Naam Check om fraude en phishing te voorkomen. ‘Dit slimme algoritme checkt bij online betalingen of de ingevoerde gegevens overeenkomen met de namen die bekend zijn bij de bank. De software helpt ook vergissingen te voorkomen.’ De Iban-Naam Check is inmiddels ingevoerd bij Rabobank, ING, ABN Amro, SNS, ASN en Regiobank. Rienties wil de check ook leveren aan grote bedrijven en relevante softwareleveranciers in Nederland.
Swift
Het fintechbedrijf is ook met buitenlandse grootbanken in gesprek over de nieuwe techniek. Deze gesprekken lopen via Swift, de internationale organisatie die grensoverschrijdend betalingsverkeer faciliteert. Het algoritme komt tevens goed van pas bij de tests die Swift bij vijftig pilotbanken doet om te valideren of namen van begunstigden kloppen.
Ook wordt gekeken naar mogelijkheden de naamcheck toe te passen bij iDIN. Met deze dienst richten de banken zich op consumenten die bij andere organisaties dan hun eigen bank willen inloggen met de inlogmiddelen van hun bank. De naamcheck wordt momenteel al ingezet in de strijd tegen factuurfraude. Met de Iban-Naam Check van SurePay in software van een andere Nederlands bedrijf, Friss, kunnen organisaties hun klant- of leverancier data controleren en fraude en vergissingen helpen voorkomen. Zo wordt het algoritme gebruikt bij onder meer acceptatie van nieuwe verzekeringsnemers en overstapchecks.
Digitale betaalpas
Overigens komt de bank samen met Picnic met een eerste digitale betaalpas. De online supermarkt is begin deze maand een pilot gestart waarbij klanten als eerste in Nederland hun Maestro-betaalpas kunnen gebruiken om online boodschappen te doen. De nieuwe, veilige betaalmethode is het resultaat van samenwerking tussen Rabobank, Mastercard en online-betaalplatform Adyen. Als de test slaagt, volgt snel de landelijke uitrol.
Door hun Maestro-betaalpas op te slaan in hun Picnic-account, kunnen klanten hun online- boodschappen in slechts één klik afrekenen. Dit vereenvoudigt en versnelt het betaalproces in vergelijking met andere online-betaalmethodes zoals iDeal, waar meerdere stappen via een bank-app of paslezer nodig zijn om de betaling te voltooien. De bestelling wordt bij aflevering direct verrekend met eventueel statiegeld en vervolgens van de betaalrekening afgeschreven.
‘Klanten vinden het fijn als ze meteen hun bonnetje kunnen vergelijken met hun afschrift en dat kan nu direct na aflevering van de boodschappen’, aldus Michiel Muller, medeoprichter van Picnic. Met deze nieuwe betaalmethode is het voor Picnic eveneens mogelijk om per direct geld terug te storten als de klant ergens over ontevreden is.
Bankrekening voor tokens
Naast 06-Betalen en de digitale betaalpas introduceert Rabobank ook als eerste in Nederland een bankrekening voor tokens, in samenwerking met 2Tokens. Volgens de bank betekent dit een grote stap vooruit in de toepassing van dit digitale waardemiddel.
2Tokens verkoopt zogenaamde utility tokens (TWO-tokens), die via iDeal in euro’s kunnen worden gekocht. Met zo’n token krijgt men toegang krijgen tot educatief materiaal van 2Tokens. Deze stichting is opgericht met als doel de verschillende toepassingsmogelijkheden van tokens te onderzoeken. Naast Rabobank zijn CMS, Dusk Network, WatsonLaw, DataFloq, YES!Delft en verschillende toezichthouders bij 2Tokens betrokken.
Tokenisatie is een innovatie op het gebied van digitale waardemiddelen die toegepast kan worden met behulp van blockchaintechnologie. De eigenschappen van deze tokens zijn programmeerbaar. Zo kan een TWO-token maar één keer worden uitgegeven en gebruikt. Door het gebruik van blockchaintechnologie kunnen tokens niet worden vervalst. Daarmee is het een veilig middel. Een toepassing van tokenisatie is bijvoorbeeld het opdelen van vastgoed in meerdere tokens, zodat het mogelijk is voor grote groepen mensen om het eigendom van een object op een efficiënte en transparante manier te delen. Zo ontstaat ook een nieuwe vorm van micro-financiering.