Veel pensioenfondsen en -uitvoerders werken met oude it-systemen. De vraag is of deze systemen op tijd zijn vernieuwd of aangepast om te kunnen omgaan met het nieuwe pensioenstelsel. Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) maakt zich zorgen, ook al ligt de uiterste deadline – 1 januari 2026 – nog enige jaren in het verschiet.
Dit meldt Het Financiële Dagblad na een rondgang onder partijen in het pensioenwezen. Het nieuwe pensioenstelsel, waarover afgelopen zomer overeenstemming werd bereikt tussen kabinet, werkgevers- en werknemersorganisaties, vormt namelijk een breuk met het verleden: de hoogte van de pensioenuitkering staat niet langer vast, maar alleen de premie die erin gaat. Ook krijgt iedere deelnemer een eigen pensioenpot, in plaats van een uitkering uit een collectieve pot.
Pensioenfondsen en -uitvoerders moeten hun it-systemen aanpassen op deze ingrijpende stelselwijziging. Volgens meerdere partijen is dat een complex en langdurig project vanwege de nieuwe wet- en regelgeving die moet worden verwerkt. Sommige pensioenorganisaties melden aan het FD dat zij daarom alle tijd nodig hebben tot aan de deadline van 1 januari 2026; een aantal verwacht die uiterste datum te overschrijden.
Complex
Complicerende factor is dat de exacte invulling van het pensioenakkoord pas volgend jaar na de Tweede Kamerverkiezingen definitief wordt bepaald. Het nieuwe kabinet zou nog zaken kunnen bijsturen. Ook is er nog nieuwe wetgeving in de maak rond het verdelen van pensioenen na een echtscheiding en een nieuw nabestaandenpensioen. De pensioensector waarschuwt de politiek om ‘niet te snel te veel te vragen’, anders is met oog op de it-aanpassingen voor de pensioenbedrijven niet te behapstukken, aldus het artikel uit de zakenkrant.
De it-markt voor het pensioenwezen is de laatste jaren door de vele legacy en het aanstaande pensioenakkoord behoorlijk in beweging. Volgens adviesbureau Sprenkels & Verschuren worden producten gemoderniseerd en verschijnen er nieuwe aanbieders en dienstverleningsconcepten, zoals rond outsourcing. ‘De introductie van nieuwe regelingen onder een nieuw pensioenstelsel zal een verdere boost geven aan product-innovatie maar ook leiden tot verdere consolidatie’, is de verwachting van het bureau.