Het gebruik van clouddiensten in het bedrijfsleven nam de afgelopen jaren duidelijk toe. De coronacrisis dwong veel bedrijven om voor het eerst een beroep te doen op de cloud om ondersteuning te bieden voor hun thuiswerkers. Volgens Cloud Adoptie Monitor Nederland maakten driekwart van de ondervraagde organisaties in oktober 2019 op een of andere wijze gebruik van clouddiensten. In juli van dit jaar steeg dit percentage gestegen naar 95.
Cijfers die niet onopgemerkt voorbijgaan aan cybercriminelen. Zij maken gretig misbruik van de plotselinge geografische spreiding van het personeel. Dat heeft dit jaar geresulteerd in een forse opleving van het aantal ransomware-aanvallen. Volgens onderzoek door Check Point zijn dergelijke plagen in de afgelopen drie maanden verdubbeld (!) ten opzichte van begin dit jaar.
Er wordt voorspeld dat software-as-a-service (saas) uitgroeit tot het grootste segment van de it-markt. Volgens de prognoses gaat er in 2020 een totale omzet van 116 miljard dollar in deze markt om. Dit is te danken aan het schaalbare karakter van deze cloud-gebaseerde softwareoplossingen die op basis van een abonnement worden aangeboden. De strenge wet- en regelgeving en de noodzaak om de gegevens van thuiswerkers veilig te houden, dragen stuk voor stuk bij aan een overweldigende vraag naar gebruiksvriendelijke saas-oplossingen.
Popularisering van saas
Bedrijven krijgen meer oog voor de toegevoegde waarde en beheereenvoud die een as-a-service-model naar hun it-omgeving kan brengen. Ze willen vooroplopen in het gebruik van moderne modellen en cloudtechnologieën om daarmee een voorsprong op de concurrentie te krijgen in het veranderlijke digitale landschap.
Bedrijven zijn naarstig op zoek naar nieuwe manieren om hun it-omgevingen veilig te houden. Het is tegenwoordig niet meer de vraag óf ze workloads in de cloud moeten onderbrengen, maar met welke workloads ze dat het eerst moeten doen. De overstap naar de cloud gaat gepaard met de beschikbaarheid van moderne economische modellen waarmee it-organisaties mogelijk niet zijn vertrouwd. Veel bedrijven kiezen er uiteindelijk voor om uit te gaan van een opex-model (operationele kosten) in plaats van een capex-model (investeringskosten).
Vier voordelen saas-modellen
Saas-oplossingen gaan gepaard met overzichtelijke abonnementen, voorspelbare kosten en geringe aanloopkosten. Dit maakt ze tot een aantrekkelijke en financieel haalbare optie voor bedrijven. Maar wanneer vertrouwde leveranciers hun krachten bundelen om saas-diensten te ontwikkelen, worden deze oplossingen pas echt waardevol. De combinatie van een saas-oplossing met databescherming van grootzakelijke kwaliteit is daar een goed voorbeeld van. Bedrijven kunnen dit afnemen op basis van hetzelfde verbruiksmodel als bestaande saas-oplossingen. Daarmee kunnen ze profiteren van de vier voordelen.
- Ondersteuning voor cloud first-initiatieven of een migratie naar de cloud;
- Reductie van de technische schuld zonder concessies aan de beveiliging;
- Snelle ingebruikname;
- Schaalbare ondersteuning voor dynamische workloads.
Bedrijven kunnen naadloos overstappen naar storage in de cloud, zonder de noodzaak om de it-opslag afzonderlijk van hun dienst voor databescherming te beheren, monitoren en beveiligen. Een belangrijk aandachtspunt: bedrijven blijven zelf verantwoordelijk voor de beveiliging van alle data die zij in de cloud onderbrengen.
Databescherming van grootzakelijke kwaliteit
Bedrijven moeten op zoek naar een kostenefficiënte saas-oplossing die databescherming van grootzakelijke kwaliteit biedt, maar zonder de gebruikelijke complexiteit. De beste oplossingen dringen de overhead terug en stellen bedrijven in staat om hun waardevolle it-budget te ontzien door te besparen op netwerk-, hardware- en infrastructuurkosten. En dankzij volledig gehoste databescherming krijgen ze nooit meer te maken met installatiewerk, configuratiewerk of hoge aanloopkosten.
De meer geavanceerde saas-modellen bieden daarnaast ingebouwde bescherming tegen cyberaanvallen. Ze voorzien in hermetisch geïsoleerde en onbewerkbare kopieën van data en krachtige beveiligingsmechanismen die onbevoegde toegang tot back-ups voorkomen. De dreiging van ransomware is dit jaar alleen maar gegroeid. Waterdichte bescherming is daarmee van onschatbare waarde voor bedrijven in alle sectoren.
De coronacrisis heeft de aanzet gegeven tot ingrijpende veranderingen van it-omgevingen. Het is daarom van cruciaal belang voor bedrijven om te investeren in een saas-oplossing van een leverancier die hun toekomstgerichtheid en winstgevendheid vooropstelt. It-afdelingen kunnen op die manier de bedrijfsbrede risico’s minimaliseren met een modern model voor databescherming in plaats van gebruik te maken van technologie van een startup die over een paar jaar misschien niet meer bestaat. Deze periode van onzekerheid houdt waarschijnlijk nog wel even aan. Daarom is het nu tijd voor bedrijven om een beroep te doen op saas-technologie die een oplossing biedt voor hun problemen rond databescherming, zodat ze optimaal op de toekomst zijn voorbereid.
Auteur: Bart Tournier, sales director Benelux bij Commvault