Een groep vooraanstaande softwarebedrijven gaat alle discriminerende uitdrukkingen uit de computercode halen. Ontwikkelaars zullen heel erg goed op hun taal moeten letten. Woorden als 'whitelist' en 'blacklist' zijn straks streng verboden, om maar niet te spreken van 'master' en 'slave'.
De Cloud Native Computing Foundation (CNCF), Cisco, IBM, The Linux Foundation, Red Hat en VMware kondigen de oprichting van het Inclusive Naming Initiative aan. Ze willen kwetsende, racistische en dubbelzinnige taal uit de softwareontwikkeling met wortel en tak uitroeien. Voor woorden als ‘master’ zullen synoniemen worden bedacht. Over de adoptie van zulke vervangende termen is brede overeenstemming nodig.
Priyanka Sharma, general manager van CNCF, kondigde het nieuwe initiatief aan tijdens de opening van KubeCon/CloudNativeCon, een evenement dat normaal in Boston zou zijn gehouden maar nu virtueel plaatsvindt. Volgens Sharma moeten diverse initiatieven op dit gebied onder een noemer worden gebracht. Voortgeborduurd wordt op het werk van de Kubernetes Naming Working Group en het LF Networking Inclusive Language Initiative. Ook Akamai Technologies, IBM en Red Hat hebben al het nodige voorwerk gedaan sinds de opkomst van de Black Lives Matter-beweging.
‘In de softwareindustrie is kritische massa ontstaan van mensen die het belang van inclusieve taal onderkennen en deze veranderingen zo breed mogelijk willen implementeren,’ aldus Sharma. Ze pleitte voor meer samenwerking op dit gebied om te voorkomen dat er een Babylonische spraakverwarring gaat ontstaan.
Taalgidsen
Het Inclusive Naming Initiative gaat ’taalgidsen’ in de community verspreiden en stimuleren dat kennis op basis van ervaringen wordt gedeeld. Het zal nog niet zo gemakkelijk zijn om een lijst van neutrale termen samen te stellen waar iedereen het over eens is. Overigens beperkt het initiatief zich niet tot het weren van taal die verbonden is met racisme, seksisme, homofobie, transfobie, ableisme (valadisme) en discriminatie tegen een minderheidsgroep. Het initiatief wil ook af van allerlei onduidelijk idioom, vreemde metaforen en ‘slang’ dat specifiek is voor de Engelse taal.
De CNCF heeft diversiteit en inclusiviteit al sinds haar oprichting hoog in het vaandel staan. Vorig jaar had de stichting op haar congressen al veel genderneutrale toiletten geplaatst. Die waren overigens een stuk schoner dan de overige wc’s.
Bedrijven of zelfstandige ontwikkelaars die aan het Inclusive Naming Initative willen deelnemen, kunnen zich opgeven via https://inclusivenaming.org.
Kan het woord “kruistocht” nog wel, in een artikel als dit?
Het is allemaal wel heel erg Amerikaans dit. Onze moraal wordt bepaald door Amerikaanse techbedrijven. Geen master, geen slave, geen blote borsten. Kruistocht, lijkt me genderneutraal. Niet religieneutraal.
Deze vond ik aardig:
https://en.wikipedia.org/wiki/Master/slave_(technology)
Met allemaal taalkundige/inhoudeliijke alternatieven voor het master slave probleem. Het gaat om de associatie, het eerste waar ik aan denk is zo een dikke schijf met jumpertjes. Of in de database context.
‘Uitroeien’ vind ik trouwens geen fijn woord. Kruistocht ook niet.
Eigenlijk is master/slave een volledig correcte benaming in deze context. Het gaat hier juist om een device (de master) dat controle heeft over andere devices (de slaves). Het is jammer dat er mensen zijn die dit betrekken op een beschamende periode in de menselijke geschiedenis.
Inderdaad, ook kruistocht heeft een (voor sommigen) pijnlijke lading.
Dat er dan andere benamingen gezocht worden voor whitelist en blacklist daar kan ik me dan wel iets bij voorstellen. Een voorlijst en tegenlijst, of acceptlist en rejectlist.
Maar om dan nog even politiek correct te blijven. Wat doen we met rood staan? (Native Americans zullen daar vast tegen zijn, vanwege de negatieve betekenis.) Anderzijds, zwarte cijfers schijven is dan juist weer positief, maar vanwege de kleur mag dat dan ook niet meer, we moeten wel consequent blijven.
Wat een verschrikkelijke onzin zit. Blanke mensen zijn niet wit, en negers zijn niet zwart. Een ruimte waar licht doorgelaten wordt is wit, een ruimte waar licht niet doorgelaten wordt is zwart. Whitelist staat voor doorlaten, Blacklist staat voor niet doorlaten. Sorry maar als iemand aanstoot neemt aan dit soort termen zoekt die naar problemen die er niet zijn.
Ook de termen master en slave, die komen ook voor in de menselijke geschiedenis waar zowel negers als blanken tot slaaf werden genomen, ja ook blanken werden tot slaaf genomen. Slavernij is onwenselijk, maar wat heeft dat met het gebruik van deze termen in de software te maken?
Laten mensen die tegen discriminatie zijn focussen op echte plekken van discriminatie waar mensen slecht behandeld worden door kleur of ras, niet op termen in software die niets met slavernij of discriminatie te maken hebben. Denkt er echt iemand dat mensen die in slavernij leven er baat bij hebben als we deze termen uit de software halen?
Ik vind dit ver gaan. Woorden en terminologie aanpassen omdat een groep hier aanstoot aan neemt.
Mag master niet meer ondanks dat dit een academische titel? Omdat je een boete kunt krijgen als je iemand klootzak noemt maar ‘pannenkoek’ gaat roepen tot ook dat woord niet meer mag en dan maar ‘dikke’ flensjes gaan eten waar mensen met Obesitas weer tegenin gaan?
Je past het woord aan maar niet de lading.
Zo zei een Zuidafrikaanse buschauffer die niet aan apartheid deed ooit:
‘Ik doe niet aan blank of zwart; jullie zijn allemaal blauw! Lichtblauw voorin, donkerblauw achterin…’
Maar als ‘blacklist’ niet meer mag, hoe kan de organisatie dan “Black” Lives Matter heten?
Zelfs een alternatief als African-American Lives Matter werkt niet omdat dit mensen van Afrikaanse afkomst elders uitsluit…
… en All Lives Matter is niet onderscheidend genoeg.
Nu we het daar over hebben: hier een linkje naar een artikel over het woord discrimineren:
https://www.ongehoordnederland.nl/er-is-iets-raars-gebeurd-met-het-woord-discriminatie/
Of zoals Loesje het ooit zei: ‘Ik discrimineer niet, ik maak onderscheid…’
Relativeer waar kan en houdt het leuk…
Ik zou liever zien dat men al deze moeite steekt in het oplossen van bugs en exploits, daar help je iedereen mee. Dat vind ik veel belangrijker dan deze ingeburgerde terminologie waar slechts een klein deel van de mensheid aanstoot aan neemt.
Ach, een allow list vind ik duidelijker dan een white list, en een block list duidelijker dan een black list.
Maar als gelijkheid het streven is, dan vind ik Omroep Zwart van Akwasi slecht gekozen omdat een Omroep Wit van Thierry Baudet ook onwenselijk is.
Ja dit is de tijd van newspeak . . . .
Wat denken jullie, mag het kinderliedje “moriaantje zo zwart als roet ging eens wandelen zonder hoed” nog gezongen worden?
Wanneer krijgen we een “denkpolitie”?
Deze ontwikkeling past geheel in het streven naar verbindende, gemeenschappelijke taal.
Nu gaat het in dit artikel meer om terminologie dan om softwarecode, maar misschien worden discriminerende algoritmen ook in de kruistocht meegenomen.
Ook binnen enterprise architectuur wordt het belang van een gemeenschappelijke taal (in plaats van allerlei losse datafabrieken) inmiddels onderkend.