Een groep vooraanstaande softwarebedrijven gaat alle discriminerende uitdrukkingen uit de computercode halen. Ontwikkelaars zullen heel erg goed op hun taal moeten letten. Woorden als 'whitelist' en 'blacklist' zijn straks streng verboden, om maar niet te spreken van 'master' en 'slave'.
De Cloud Native Computing Foundation (CNCF), Cisco, IBM, The Linux Foundation, Red Hat en VMware kondigen de oprichting van het Inclusive Naming Initiative aan. Ze willen kwetsende, racistische en dubbelzinnige taal uit de softwareontwikkeling met wortel en tak uitroeien. Voor woorden als ‘master’ zullen synoniemen worden bedacht. Over de adoptie van zulke vervangende termen is brede overeenstemming nodig.
Priyanka Sharma, general manager van CNCF, kondigde het nieuwe initiatief aan tijdens de opening van KubeCon/CloudNativeCon, een evenement dat normaal in Boston zou zijn gehouden maar nu virtueel plaatsvindt. Volgens Sharma moeten diverse initiatieven op dit gebied onder een noemer worden gebracht. Voortgeborduurd wordt op het werk van de Kubernetes Naming Working Group en het LF Networking Inclusive Language Initiative. Ook Akamai Technologies, IBM en Red Hat hebben al het nodige voorwerk gedaan sinds de opkomst van de Black Lives Matter-beweging.
‘In de softwareindustrie is kritische massa ontstaan van mensen die het belang van inclusieve taal onderkennen en deze veranderingen zo breed mogelijk willen implementeren,’ aldus Sharma. Ze pleitte voor meer samenwerking op dit gebied om te voorkomen dat er een Babylonische spraakverwarring gaat ontstaan.
Taalgidsen
Het Inclusive Naming Initiative gaat ’taalgidsen’ in de community verspreiden en stimuleren dat kennis op basis van ervaringen wordt gedeeld. Het zal nog niet zo gemakkelijk zijn om een lijst van neutrale termen samen te stellen waar iedereen het over eens is. Overigens beperkt het initiatief zich niet tot het weren van taal die verbonden is met racisme, seksisme, homofobie, transfobie, ableisme (valadisme) en discriminatie tegen een minderheidsgroep. Het initiatief wil ook af van allerlei onduidelijk idioom, vreemde metaforen en ‘slang’ dat specifiek is voor de Engelse taal.
De CNCF heeft diversiteit en inclusiviteit al sinds haar oprichting hoog in het vaandel staan. Vorig jaar had de stichting op haar congressen al veel genderneutrale toiletten geplaatst. Die waren overigens een stuk schoner dan de overige wc’s.
Bedrijven of zelfstandige ontwikkelaars die aan het Inclusive Naming Initative willen deelnemen, kunnen zich opgeven via https://inclusivenaming.org.
@jack,
dunktaal ?
‘misschien worden discriminerende algoritmen ook in de kruistocht meegenomen’
wishfull thinking, die algoritmen zijn er om te discrimineren, het onderscheid te maken tussen wat/wie kansrijk is en wat/wie als loser bij het afval mag.
Jack,
Betreffende je reactie moet ik denken aan een dialectische fout van Groningers in Friesland, de ’taalgrenzen’ in Nederland spreken je dus tegen want welk streven bedoel je als we kijken naar de gemeenschappelijk waarden in een taal? Oja, betreffende gemeenschappelijke waarden is heel Nederland ervan overtuigd dat het in toeslagenaffaire om discrimentoire algoritmen ging en de taal van bestuurders hierin om fouten te bagatalliseren gaat wat gewoon leugens zijn om het ‘zwart-wit’ te stellen.
Historische betekenis van een kruistocht versus moderne vertaling vanuit de politieke correctheid is alsof ik 30 jaar terug ga want Henri doet populistisch met zijn block- en allowlist maar ik neuk hem keihard in zijn RAID. De inclusieve taal van sommigen is gewoon een gebrek aan context want de democratie blijft altijd een pest voor de minderheid. De Babylonische spraakverwarring van Priyanka Sharma gaat om een omgekeerde aanpassing, het Indiaantje zo zwart als roet gaat om de assimilatie van de Borg.
“Klop klop”
Oudlid: “Wie is daar?”
“Het is 1999, we willen onze RAID terug”
Ik heb na 2008 geen server meer gezien, bevalt prima. En ja, RAID kan ook in je PC of NAS. Maar goed, ik moest om je opmerking lachen. Gelukkig zit er niets in mijn RAID.
Goede observatie dat de minderheid altijd het bokje is bij een democratie. Gelukkig is dat vooral in theorie en ik vraag me dan af; Welke alternatief stel je dan voor?
Henri wil geen raid maar 99.99% uptime, alleen kan hij nu zelf niet meer zitten 😉
@Henri
alle ict heeft hardware nodig, dat je het uitbesteedt betekent niet dat het er niet is.
@oudlid
moriaantje met de borg verbinden is een gedachtensprong waar ik over na moet denken.
Overigens hoe correct is “black friday” is dat zoiets als “black profits matter”?
Jan, mijn punt is dat ik niets meer met RAID te maken heb en dat het voor mij totaal niet boeiend is. Voor pizza’s heb je ovens nodig. Is dat relevant als ik een pizza laat bezorgen?
Spijkers op laag water zoeken is tijdverspilling. Misschien moeten we als it-ers meer aandacht hebben voor de negatieve gevolgen van de boreale cultuurchristelijke prietpraat in de reële wereld. Op basis van dat gedachtegoed hebben it-ers bij de Belastingdienst gewerkt aan systemen die het mogelijk maken om etnisch te profileren. Zo zijn onschuldige mensen als fraudeurs bestempeld en buitengerechtelijk veroordeeld tot ten onrechte terugbetalingen en boetes; met soms vergaande gevolgen. Aan de andere kant van de oceaan hebben it-ers meegewerkt aan algoritmen om mensen te stimuleren bijvoorbeeld geen “Democratische” mondkapjes te dragen om onnodige COVID-19 besmetting tegen te gaan. Zo zijn er nog veel meer zaken waar we samenlevingbewust over na kunnen denken. Wir haben es nicht programmiert?
Henri,
Dit is geen kookrubriek maar het bakken van pizza’s op de barbecue geeft dus een authentiekere smaak dan wat pizzakoeriers leveren om even off-topic te gaan. Verder ben ik blij dat je de grap inziet van vreemde metaforen in de it want één verbindende, gemeenschappelijke taal in een continentaal Europa waar we een eigen cultuur-christelijke prietpraat met historische taalkunde hebben betekent vooral onderwerping aan de Anglo-Amerikaanse dominantie in terminologie.
Betreffende de omgekeerde aanpassing van Priyanka Sharma wijs ik op het feit dat het 1984 is en we de ‘new speak’ van Jip & Janneke zonder boreale uilen van Minerva terug willen. Waarom allow- en blocklists als je in gewoon Nederlands ook termen zoals weigeren en toestaan kunt gebruiken?
Oudlid, wat leg je hier een boeiend verband tussen dialectiek en dialect!
Zelf koppelde ik het dialectisch denken altijd aan Hegel en Marx, maar de geschiedenis van dit begrip blijkt (uiteraard) veel verder terug te gaan, zoals is op te maken uit deze informatieve wiki-pagina: https://nl.wikipedia.org/wiki/Dialectiek. Direct in het begin wordt al verwezen naar dialect (streektaal).
Wat betreft de verbindende, gemeenschappelijke taal, die het Nederlands is, heeft Gerard Visser een interessante voetnoot in zijn recente meesterwerk Gelatenheid in de kunst uit 2018:
“Binnen het huidige universitaire bedrijf wordt ook van geesteswetenschappers, filosofen inbegrepen, geëist dat zij hun moedertaal prijsgeven. Groter geweld kan men zijn taal niet aandoen, niet alleen met het verbod, maar ook met het abstracte begrip van taal dat eraan ten grondslag ligt.
In academisch Engels is het woord een geïsoleerde substantie, opgesplitst in een klank die niet meetelt en een algemene betekenis die restloos inwisselbaar zou zijn. “ blz. 198, noot 213.
In het verlengde hiervan dit intrigrerende gesprek tussen een filosoof en een econoom:
https://www.beteronderwijsnederland.nl/nieuws/2018/11/voor-de-ommekeer-taal-en-moraliteit/
Wil je niet beginnen over “de gemeenschappelijk waarden in een taal”, want dat is mijn tekst 🙂