De wereldwijde uitgaven van eindgebruikers aan publieke-clouddiensten zit de komende jaren stevig in de lift. Dat voorspelt Gartner. Volgens het marktonderzoeksbureau zullen de uitgaven volgend jaar bijna twintig procent hoger liggen dan dit jaar.
In totaal zal er in 2021 zowat 304,9 miljard dollar worden gespendeerd aan publieke-cloudservices, voorspelt Gartner. Dit jaar zal dat ongeveer 257,5 miljard zijn. Het aandeel van de it-uitgaven dat naar de cloud verschuift, zal in de nasleep van de Covid-19-crisis ook versnellen. Zo zal tegen 2024 14,2 procent van de totale wereldwijde markt voor it-uitgaven van ondernemingen zal uitmaken, tegen iets meer dan negen procent in 2020.
Hoewel software-as-a-service het grootste marktsegment blijft en naar verwachting zal groeien tot 117,7 miljard in 2021, denkt Gartner dat de uitgaven aan applicatie-infrastructuurdiensten (paas) sneller zullen groeien, met 26,6 procent. Dat ligt aan de behoefte van werknemers op afstand om toegang te hebben tot een goed presterende, inhoudelijke en schaalbare infrastructuur om hun taken uit te voeren. Die taken worden almaar vaker in de vorm van cloud-native-applicaties geleverd.
Omdat bedrijven meer investeren in mobiliteit, samenwerking en technologieën en infrastructuur voor werken op afstand, verwacht Gartner dat de groei in de publieke cloud tot zeker 2024 zal aanhouden. De stijgende trend van clouddienstverleners die samenwerken met telecombedrijven om hun bereik te vergroten en een hybride werknemers te ondersteunen, bevordert die groei.
‘De Covid-19-pandemie dwong organisaties om zich snel te concentreren op drie prioriteiten: geld sparen en het optimaliseren van de it-kosten, het ondersteunen en beveiligen van het personeel op afstand en het verzekeren van veerkracht’, zegt Sid Nag, vice-president research bij Gartner. ‘Investeren in de cloud werd een handig middel om aan deze drie behoeften te voldoen.’
Gartner zegt dat bijna driekwart van de organisaties die vandaag gebruik maakt van clouddiensten van plan zijn hun uitgaven te verhogen. Een groot deel van die investeringen vindt zijn motivatie in corona.