Luchthaven Schiphol is enthousiast over tests met video-analyse aan de pier. Door stapsgewijs het laden en lossen van toestellen te volgen via een geavanceerd camerasysteem gekoppeld aan kunstmatige intelligentie, moeten vertragingen voorkomen worden. De luchthaven breidt het systeem, dat getest is aan een gate, verder uit.
De H-pier, thuishaven van budgetmaatschappijen als Ryanair en Easyjet, wordt de komende periode ook uitgerust met camera’s, meldt Schiphol in een bericht over Turnaround Insights. Dat is een in eigen huis ontwikkeld systeem om het zogenoemde omdraaiproces op de luchthaven te verbeteren. Dat proces start op het moment dat een vliegtuig aankomt bij de pier en eindigt wanneer het van de gate vertrekt. In de tussenliggende tijd vinden er op een relatief kleine plek een hoop activiteiten plaats: passagiers stappen uit, tanken, schoonmaken, bagage uitladen en eventueel onderhoud.
Bij Turnaround Insights worden met behulp van deep learning-technologie camerabeelden van de vliegtuigopstelplaatsen vertaald naar bruikbare data. Deze data moet Schiphol helpen om vertragingen te voorspellen en te voorkomen. De kleinste verstoring kan namelijk tot een domino-effect leiden en daarmee een vlucht vertragen.
Hoe werkt het?
Daarvoor hagen bij de vliegtuigopstelplaats camera’s die reeksen snapshots verzamelen. Een geavanceerd algoritme (deep learning-technologie) zet de snapshots om naar data en herkent handelingen, zoals de aankomst van een bagagewagen of het koppelen van een tankwagen. ‘Zo meten we de start van het proces, het einde en de tijd daar tussenin. De data die dit oplevert, timestamps, tonen de voortgang van het omdraaiproces’, licht een woordvoerder van Schiphol toe.
In 2019 en 2020 heeft Schiphol op basis van een proof of concept met camera’s op vliegtuigopstelplaats E-19 het algoritme ontwikkeld. Dit model is gevalideerd en op basis van feedback doorontwikkeld.
Inmiddels is ook de H-pier voorzien van camera’s. Samen met toekomstige gebruikers valideert de luchthaven nu het H-pier-model. De luchthaven meldt dat er een plan in ontwikkeling is om het aantal pieren met camera’s verder uit te breiden.
Open data
Het systeem is ontwikkeld door de Schiphol-divisie Digital & Innovation, een groep van 180 koppen die ‘slimme’ en digitale oplossingen, tools en applicaties ontwikkelt voor medewerkers, reizigers en partners van de luchthaven.
Schiphol zet al langer in op data-gedreven besluitvorming en digitale oplossingen om reizigers te begeleiden en luchtvaartmaatschappijen te ondersteunen om hun bedrijfsmiddelen en medewerkers optimaal in te zetten.
Recent kondigde de luchthaven een samenwerking aan met T-Systems. Dat bouwt een zogenoemde digital twin. In die digitale kopie van de fysieke luchthaven kan Schiphol simuleren wat de impact is van wijzigingen in de bedrijfsvoering. In het bericht over Turnaround Insights meldt Schiphol dat alle sectorspecifieke data van in- en externe partners die op de gate werken, gedeeld worden in een opendata-model.