5G kan sinds de aankondiging van de nieuwe cellulaire generatie rekenen op een mix van support en gezonde scepsis. Naast de vraag of de ultrasnelle verbinding wel aan de gecreëerde verwachtingen kan voldoen, bestaan er ook vraagtekens rond de digitale veiligheid en de al dan niet bewezen impact op de volksgezondheid.
Twijfel of niet, de vijfde generatie van mobiele verbinding is er en brengt een flinke hoeveelheid kansen voor ondernemingen met zich mee. Zij kunnen, met goede inzet van 5G, nieuwe mogelijkheden creëren om omzet te genereren, en tegelijkertijd de maatschappij als geheel helpen.
Controlekamer
Een branche waar 5G invloed gaat hebben, is de medische sector en specifieker de spoedeisende hulp. Het verlagen van latency is namelijk één van de grootste voordelen van 5G. 5G verkleint latency in een verbinding tot een milliseconde en garandeert zo snellere reactietijden van hulpdiensten. Hoe sneller data zijn te delen, des te eerder kan er geanticipeerd worden. Dat vergroot direct de kans dat levensbelangrijke informatie op tijd beschikbaar is voor hen die de data nodig hebben.
Zo heeft Ambulancezorg Groningen in 2019 al een test uitgevoerd waarin ambulancepersoneel met behulp van een soort camerabril de noodsituatie kon livestreamen zodat medische experts in het ziekenhuis mee konden kijken. De test liet zien dat het livestreamen van deze noodsituaties de zorg over de patiënt verbeterde omdat belangrijke informatie over de patiënt en de nodige zorg nauwkeurig over en weer ging.
5G geeft ons toegang tot hogere verbindingssnelheden, lagere latency in datatransmissies en toegenomen connectiviteit, met grotere capaciteit, tussen de plaats waar hulp nodig is en de controlekamer. Zo stelt 5G ons in staat video zonder onderbreking te streamen, met minder vertraging. De verbinding brengt hulpverleners op afstand virtueel ‘ter plaatse’, zodat zij beter hun werk kunnen doen en méér levens kunnen redden. Zij kunnen de ernst van situaties acuut inschatten en snel met een plan van aanpak komen. En dat werkt twee kanten op: je zult zien dat de controlekamer in de toekomst ook uitgebreid instructies kan delen, bijvoorbeeld met video, via 5G.
Internet of things
Door het internet of things (iot) zijn alle met internet verbonden apparaten een potentiële bron van data. Zo ook verkeerssystemen. 5G staat toe dat hulpdiensten van die data gebruik gaan maken en cruciale data in realtime op kunnen halen. Door ambulances van een tracker te voorzien die verbonden is met internet, kunnen controlekamers op de hoogte zijn van waar de ambulances zijn en (bijvoorbeeld) welke verkeerssituaties hen te wachten staan. Door de data vanuit de ambulance te matchen met data vanuit de route over stoplichten, verkeersdrukte, weersomstandigheden en méér, kan de controlekamer de route te optimaliseren, zodat hulp op tijd komt. Immers, als een verkeerslicht verbinding met internet heeft, kun je hem ook op afstand besturen. Zo kun je de hulpdiensten voorrang bieden, via 5G, en zo voor een veilige aankomstroute zorgen.
Contact door de lucht
Communicatie via 5G hoeft niet alleen met controleposten ‘op de grond’ plaats te vinden. In Engeland experimenteert het NHS, de Britse gezondheidszorg, met drones die met spoed bloed vervoeren.
Deze ontwikkelingen zijn niet alleen goed om de zorg efficiënter te maken, maar beschermen ook werknemers. Communicatie van en naar de lucht is niet alleen voor goederenvervoer geschikt. De drones kunnen ook haarscherpe beelden naar de brandweer sturen, met informatie over cruciale zaken als de locatie van personen in nood of de exacte situatie in een gebouw. Daarnaast kunnen drones ondersteunen bij zoektochten op zee. Voor zulke toepassingen is de snelheid en kwaliteit van een connectie cruciaal: het beeld moet in high-definition zijn, ononderbroken en zoveel mogelijk realtime. Met 5G gaat dat minstens vijftig keer beter dan met 4G omdat de latency stukken lager is.
Communicatie met de ambulance
Het is dus mogelijk voor ambulances om met ‘de route’ te communiceren, om zo de weg naar een calamiteit zo veilig en snel mogelijk te laten verlopen. Binnen de ambulance is communicatie uiteraard ook mogelijk.
Met een constante stroom van data vanuit een ambulance is het mogelijk voor zorgpersoneel om de toestand van een patiënt perfect te monitoren. Via video kunnen zij constant inschattingen doen en behandelmethoden suggereren aan personeel in de ambulance en hen ondersteunen bij beslissingen die direct genomen moeten worden. Een optimale verbinding en tracking werken nauwkeurige aankomsttijden in de hand, zodat ziekenhuizen precies weten wanneer een team van zorgprofessionals klaar moet staan. Medische apparaten die verbonden zijn met het iot blijven ondertussen data verzenden naar de controlekamer, het ziekenhuis en de zorgexperts, waardoor de patiënt nog eerder geholpen kan worden zodra deze arriveert bij de zorginstantie.
5G komt met alle uitdagingen die bij het implementeren van een nieuwe technologie horen. Maar de uitdaging van 5G is groter dan dat. De technologie opent namelijk niet aleen de deur het verbeteren of versnellen van je dagelijkse werkzaamheden. 5G biedt nieuwe kansen, laat je het werk ook ánders doen. Het gebruik van iot-apparaten gaat met de implementatie van 5G meegroeien en de mogelijkheden om data van die apparaten te gebruiken zijn eindeloos. Het ontwerpen van nieuwe processen die 5G omarmen en de nieuwe mogelijkheden volledig durven benutten; daar ligt voor iedereen kansen om de hele gemeenschap vooruit te helpen.
Auteur: Rohit Gupta, vp en head of products & resources Cognizant
Er leven al een miljoen jaar mensen en mensachtigen op deze aarde, en tot nu toe hebben ze het gered zonder 5G. Wat ze een miljoen jaar geleden wel nodig hadden, was zuurstof en eten. 5G wordt in dit artikel veel te belangrijk gemaakt!
De steeds beter wordende telecommunicatie kent niet alleen maar pluspunten. Dankzij 5G (en z’n voorgangers) zitten automobilisten met hun gedachten bij hun telefoon ipv bij het verkeer, en rijden ze fietsers dood.
De werkelijkheid zit er natuurlijk ergens tussenin.
‘In Engeland experimenteert het NHS, de Britse gezondheidszorg, met drones die met spoed bloed vervoeren.’ In Nederland doet een consortium van o.a. bloedbank Sanguin, PostNL, en de ANWB hetzelfde, en is dit jaar zelfs genomineerd voor een Computable Award, zie https://www.computable.nl/artikel/informatie/awards-nieuws/7038522/1853296/medical-drone-service-scoort-nominatie.html.
Maar, net zoals in de UK, zie ik daar nog nergens een woord over 5G. In Nederland wordt voorlopig alleen 4G en satellietverbinding toegepast.