De coronacrisis heeft ook de opleidingsmarkt op z'n kop gezet. Veel ict-opleiders zagen aan het begin van de crisis hun omzet kelderen; het fysieke lesaanbod viel soms compleet stil. Maar al snel schakelden bedrijven over op alleen online-lessen of, indien mogelijk, een hybride model. En er wordt ingespeeld op om- en bijscholing. Dat biedt kansen voor mensen die hun baan kwijtraken als gevolg van de coronacrisis of in de ict-sector vastzitten in hun werk.
De ict-sector kampt al jaren met een gebrek aan personeel. Naar verwachting loopt dit tekort op in een samenleving die, mede onder invloed van de Covid-19-pandemie, voortschrijdend digitaliseert. Een oplossing ligt in om- en bijscholing. Zeker als door de coronacrisis veel mensen hun baan kwijtraken. Niet voor niets duiken er op dit vlak allerlei initiatieven op. Wat wordt er zoal aangeboden? Computable signaleert een paar trends.
1) Doe-het-zelf
Nu we toch vooral thuis moeten blijven, waarom dan geen digitale vaardigheden aanleren? Zeker als je je baan kwijtraakt door Covid-19. Dat is de gedachte achter een initiatief van Microsoft, Github en LinkedIn (‘Global Skills Initiative’) waarmee zij wereldwijd vijfentwintig miljoen mensen toegang willen bieden tot het leren van digitale vaardigheden. Zij bieden gratis leermiddelen en -paden aan om mensen vaardigheden aan of bij te leren die nodig zijn in banen als softwareontwikkelaar, it-beheerder of data-analist. Ook zijn er industrie-erkende certificeringen te behalen.
2) Het routeplan
Om het tekort aan ict’ers het hoofd te bieden is de TekkieWijzer gelanceerd, een online-assessment waarmee deelnemers techbanen en -opleidingen kunnen ontdekken, passend bij hun vaardigheden en talenten. Eenmaal een keuze gemaakt, dan biedt de studiegids TekkieWorden.nl uitkomst. Hierin staat het volledige aanbod van 450+ ict-opleidingen, in de regio’s Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Almere.
TekkieWijzer en TekkieWorden zijn onderdeel van een routeplan voor omscholing naar it. Van kennismaking tot oriëntatie en opleiding. Er doen een flink aantal partijen aan mee; de spil ervan is het UWV.
Grote stap
3) Ondernemer worden
Veel ict’ers in loondienst zitten vast in hun baan. Dat besef groeit nu ze vanuit huis moeten werken. Soms dromen ze van een bestaan als zelfstandig ondernemer. Een grote stap die velen niet durven te maken. The Future Partners wil deze sprong voor hen in het diepe vergemakkelijken. De opleider biedt it-professionals tijdens een driejarig ondernemingsprogramma handvatten om de eerste stappen naar zelfstandig ondernemerschap te zetten. Het leert ict’ers bijvoorbeeld om opdrachten binnen te halen en de administratie uit te voeren. Het betreft een variatie aan lessoorten: zelfstudie, e-learning en samenkomstdagen.
4) Voor de klas
Vaak gehoorde klacht: ict-docenten in het onderwijs hebben te weinig kennis van de materie. Universiteiten bieden daarom academici een gratis online-omscholing aan naar een eerstegraadsbevoegdheid in de informatica. Het tekort aan academisch geschoolde docenten moet daarmee worden ondervangen. Het is een initiatief (Beta4all) waarbij alle elf bètafaculteiten in Nederland financieel een steentje bijdragen. Honderden academici hebben reeds de weg naar het leraarschap gevonden, claimt Beta4all. Al zitten daar ook leraren wis-, natuur- en scheikunde tussen.
Roomservice
5) Stimuleren
Veel werkgevers vragen in deze coronacrisis de NOW (Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid)-regeling aan voor een tijdelijke tegemoetkoming in de loonkosten. Dat brengt de verplichting mee om werknemers te stimuleren aan bij- en omscholing te doen. Daar steken ict-opleiders natuurlijk graag de helpende hand uit. Zo is de BIT Academy een omscholingstraject voor werknemers op mbo-niveau gestart. Zij kunnen zich hierin versneld omscholen tot web-ontwikkelaar, met een certificaat van het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (Crkbo) op zak. De BIT Academy werkt in dit ‘upskill-programma’ samen met regionale opleidingencentra (roc’s).
6) Roomservice
Niet elke om- of bijscholer is blij met al die virtuele cursussen tijdens de coronacrisis. De thuissituatie is namelijk niet altijd geschikt om met volle concentratie zo’n online-cursus te volgen. De Vijfhart Roomcursus is hier een antwoord op. Vijfhart IT-Opleidingen uit Arnhem biedt ict’ers de mogelijkheid om een cursus te volgen vanuit een hotelkamer. De cursist krijgt een voucher die te gebruiken is bij een van de deelnemende hotels; lunch, bezorgd via roomservice, inbegrepen. Een nachtje overblijven zit er echter niet in; na afloop van de training gaat de cursist weer op huis aan.
Dit artikel staat ook in Computable Magazine #4 2020.