Is de wereld in de ban van het coronavirus, in de cyberthriller ‘Het virus’ is dat een computervirus. Het boek is een samenwerking van copywriter Alain Dierckx en security-specialist Eddy Willems, die zelf ook 'meespeelt' in het boek. Samen met zijn gezin. Lezers van Computable kunnen het boek winnen.
We zeggen en schrijven 2034. De zelfrijdende auto is definitief doorgebroken. Net als de drone, terwijl de 3d-printer eerder een randfenomeen is gebleken. De beveiliging van het wereldwijde internet is in handen van de Navo, met andere instanties als Europol.
Golfkarretje in ravijn
Maar internet en de netwerkeconomie blijken nog kwetsbaarder dan vandaag. Een zelfrijdende auto wordt gehackt en ontregeld, met een dodelijk ongeval tot gevolg. Daar blijft het niet bij. Ook het golfkarretje van een hooggeplaatste politicus ondergaat hetzelfde lot en rijdt met politicus aan boord van een klif op de rotsen. En daarvoor had malware op een RSA-virusconferentie de verwarmingsinstallatie gesaboteerd en doen ontploffen met enkele slachtoffers tot gevolg.
Het is maar een voorbode van de rampspoed die het wereldwijde virus in het boek zal aanrichten: van cruiseschepen, verkeerskruispunten tot sluissystemen. Niets is veilig voor het computervirus. En net als vandaag met het coronavirus, moet de industrie op zoek naar een antivirus.
Overigens zijn de aanvallen waar in het boek sprake zijn, vandaag in theorie ook al mogelijk. Al zijn we anno 2034 dus nog afhankelijker geworden van internettoegang.
Europol gaat op zoek
Europolinspecteur Lara Hartman en communicatieverantwoordelijke Frank Willems, in het echte leven ook de zoon van Eddy Willems, gaan op zoek naar de cybercriminelen die dit terreur veroorzaken.
Ze kunnen hiervoor terugvallen op drie security-specialisten op leeftijd, waaronder Eddy Willems zelf dus, die in zijn eigen boek een vooraanstaande rol kreeg. Willems is in het echte leven security-evangelist bij G Data.
Hitchcock & Salander
Dat veel namen uit het boek echt bestaan, maakt het wat speciaal omdat fictie en realiteit in elkaar overvloeien. Toegegeven, Alfred Hitchcock speelde vaak ook mee in zijn eigen films, al bleef dat bij hem beperkt tot een cameorolletje. Ook de twee andere ‘security-amigo’s’ uit het boek, Righard Zwienenberg en Luis Corrons, bestaan echt.
‘Het virus’ heeft de verdienste dat het het thema cybercriminaliteit helemaal vooropstelt. Ook in andere bekende thrillers waren virussen en hacking bijvoorbeeld al prominent aanwezig, denk aan de roemruchte vrouwelijke hacker Lisbeth Salander in de overbekende ‘Millennium’-trilogie van Stieg Larsson. Maar ‘Het virus’ staat als thriller helemaal in het teken van cyberterreur.
Toegankelijk
Toegegeven, in tegenstelling tot die millennium-boeken is ‘Het Virus’ geen huiveringwekkende pageturner, daarvoor zijn er tijdens het verhaal waarschijnlijk te weinig echte cliffhangers, en zijn de karakters ook niet altijd even goed uitgewerkt.
Het boek heeft in elk geval wél de verdienste om een best complexe kwestie als malware en virussen voor een breed publiek inzichtelijk te maken, én op een toegankelijke en onderhoudende manier te wijzen op de gevaren ervan. Gevaren die zeker niet uit de lucht zijn gegrepen.
Kortom, ‘Het virus’ is interessant voor it-profielen, voor de technologische component van het verhaal, en ook security-leken zullen er iets van hun gading in vinden.
Het virus – je bent nergens veilig voor online gevaar, Alain Dierckx & Eddy Willems, Uitgeverij Lannoo, 288 bladzijden, ISBN: 9789401467506, Taal: Nederlands, richtprijs: 20,99 euro.
Win een explemplaar (gesloten)
Kans maken op een gratis exemplaar van ‘Het virus’? Mail naam en adres naar redactie@computable.be. Computable verloot vijf exemplaren onder zijn inzenders.
G Data neemt de verzending op zich en verwijdert de persoonsgegevens na verzending.