Atos ziet af van het voornemen de afdeling TEC Generic Projectmanagement aan het bedrijf IBS uit te besteden. Op dit eind vorig jaar afgekondigde plan kwam veel kritiek van de betrokken medewerkers zelf, de ondernemingsraad (or) en de vakbonden (met name FNV ICT).
Het ict-concern laat in een verklaring weten dat een overgang naar IBS – een startende onderneming – voor de werknemers van de afdeling TEC Generic Projectmanagement te onzeker is. Om die reden ziet Atos op dit moment af van de overgang van mensen naar IBS (op basis van de Wet overgang onderneming), maar zet het wel de samenwerking met IBS voort. Volgens Atos stelt deze samenwerking het bedrijf in staat te anticiperen op marktontwikkelingen en de focus op de kernactiviteiten binnen het portfolio van de divisie Business & Platform Solutions te verscherpen.
TEC Generic Projectmanagement maakt deel uit van deze divisie. Er werken zo’n 110 projectleiders, servicemanagers, programmamanagers en transitiemanagers. Volgens Atos behoren deze generieke activiteiten niet meer tot kern van het bedrijf. De ict-dienstverlener zou zich niet meer goed kunnen onderscheiden op dit generieke domein doordat er op de markt veel concurrentie is van zzp’ers en kleinere, competitieve partijen. Ook de opdrachtgevers, zoals lokale overheden en het mkb, behoren vaak niet tot de grootzakelijke klanten waar Atos zich hoofdzakelijk op richt. IBS zou zich hier als startende onderneming wel goed kunnen profileren.
Atos heeft de or een alternatief plan voorgelegd, waarbij de raad heeft aangegeven mee te willen helpen dit alternatief te onderzoeken. De ict-dienstverlener werkt aan een concrete invulling hoe de activiteiten van TEC Generic via IBS in de markt zijn te zetten. Naast de or is het management van de afdeling hierbij nauw betrokken.
Bezwaren
Ger Klinkenberg, bestuurder bij vakbond FNV ICT, laat weten blij te zijn dat de Atos-directie zich heeft bedacht. ‘Je kunt geen mensen tegen hun wil naar een ander bedrijf overhevelen. De directie van Atos ziet dit gelukkig in.’ De vakbond had zijn bezwaren tegen de gekozen constructie (‘niet toekomstbestendig’) al in een vroeg stadium kenbaar gemaakt. Daarna volgde er nog de overhandiging van een petitie waarbij alle van de 110 personeelsleden aangaven een overgang naar IBS niet te zien zitten. ‘Een breed gedragen protest. Je ziet dus dat het samenbundelen van tegenkrachten zin heeft. Zelfs in de ict-sector, waar dit niet vaak voorkomt.’
Maar, stelt Klinkenberg, het betekent niet dat alles bij het oude blijft. Atos gaat nu kijken of er in de komende drie jaar met IBS een klantenkring kan worden opgebouwd waarbij TEC Generic-medewerkers vanuit het ict-concern worden ingezet bij opdrachten. Als dan blijkt dat IBS een volwassen track record heeft opgebouwd kan alsnog tot outsourcing worden besloten. ‘Tegen die tijd praat je wel over een ander uitgangsituatie. Waren de Atos-medewerkers nu overgezet, dan kwamen ze bij een startup terecht die zich nog moest bewijzen. Nu zijn ze met hun Atos-contract nog steeds onderdeel van een groot bedrijf. Maar we houden de vinger aan de pols.’
Verstandige keuze. Ik vraag me af hoeveel imagoschade dit wel niet heeft veroorzaakt aan het Atos-concern. Vermoedelijk veel meer dan de beoogde besparing die was te realiseren door het elimineren van deze fte’s. Je wordt er niet mee geliefd bij je werknemers en ook niet bij je klanten. Wanneer gaat de Franse Atos-directie eens begrijpen dat een tevreden (Nederlandse) klant hand in hand gaat met een tevreden medewerker of anders gezegd, dat het versoberen van de arbeidsomstandigheden hand in hand gaat met de versobering van de klandizie?
Heeft toch bijna een jaar geduurd om overstag te gaan. Zal wel door corona komen.
Dit lijkt mij wel een goede optie.