Met de nieuwe M1 chip introduceert Apple een nieuwe generatie, op de Arm-architectuur gebaseerde Mac-computers. De M1 is de eerste chip die uitsluitend voor de Mac is ontworpen. Bovendien is het voor Apple de eerste grote platformwijziging in vijftien jaar. In 2005 wisselde Apple de PowerPC die op risc-technologie was gebaseerd, in voor Intel-processoren. Nu wordt de omgekeerde weg bewandeld: de M1 werkt met een kleine set simpele basisinstructies. Intel levert nog wel chips voor high end Macs, maar hier komt op termijn een eind aan.
Apple heeft op basis van Arm een ‘system on a chip’ (SoC) met een ‘uniforme geheugenarchitectuur’ gebouwd die niet alleen een enorme prestatie verbetering laat zien maar ook zuinig omspringt met energie. De nieuwe MacBook Air heeft zelfs geen ventilator meer nodig. Volgens Apple-topman Tim Cook is de M1 ’s werelds snelste CPU-core. De M1 zou tot 3,5 keer sneller zijn dan vergelijkbare chips. De grafische processor zou tot zes keer beter presteren. Bij machine learning wordt een prestatiewinst van 15x geclaimd. De accuduur kan tot twee keer langer worden. Ook het nieuwe besturingssysteem macOS Big Sur, dat donderdag uitkomt, draagt tot deze prestatieverbeteringen bij.
De M1 is de eerste pc-chip die de geavanceerde 5-nanometer productietechniek gebruikt. Daarmee loopt Apple ver voor op Intel dat nog op 10-nanometer fabricage zit. Ook is AMD gepasseerd dat momenteel snellere chips dan Intel maakt en op 7-nanometer zit. Apple Silicon zit nu in de iPhone, iPad, Apple Watch en instapmodellen van de Mac.
Intel verdwijnt
Dit bleek tijdens de webconferentie die Apple gaf ter gelegenheid van de lancering van de nieuwe Mac-generatie. De nieuwe MacBook Air, de 13 inch MacBook Pro en de desktop Mac mini kennen de M1 als krachtbron. De verwachting is dat op den duur alle Intel-processoren uit de Mac-serie zullen verdwijnen. Maar Apple heeft geen indicatie gegeven wanneer dat gebeurt. De grote vraag is of de high end Macs die op Intel draaien, nog aantrekkelijk blijven voor kopers nu deze generatie laptops ten einde komt. Ook de ontwikkeling van de inruilwaarde wordt met argusogen bezien. Meer dan voorheen zal Apple zich onderscheiden qua chip.
Volgens Ed Bindels, directeur van Nederlands grootste Apple-winkelketen Amac, is een grote sprong gemaakt in prestaties en minder stroomverbruik. De afgelopen tijd werd Apple geremd door de minder gunstige gang van zaken bij Intel. Men moest lang wachten tot nieuwe, krachtiger chips beschikbaar kwamen. Door het heft in eigen handen te nemen kan nu sneller vooruitgang worden behaald. ‘Eigen ontwerpen kunnen de processor ook goedkoper maken omdat minder royalties hoeven te worden afgedragen,’ aldus Bindels die vijftien jaar geleden zijn eerste filiaal opende aan de Utrechtse Mariaplaats. Die opening viel samen met de transitie bij Apple van de PowerPC naar Intel.
Platformwijziging
Nu is opnieuw sprake van een belangrijke platformwijziging. Bindels: ‘De grote vraag is de compatibiliteit van de software.’ Tim Cook liet daar geen twijfels over bestaan. Volgens de Apple-topman biedt de M1 toegang tot meer software en apps dan ooit tevoren. De chip profiteert van de ‘universal apps’ die werken op de Intel en de nieuwe M1 processor.
Gebruikers kunnen bestaande Mac-apps die nog geen update hebben gehad, dankzij de vertaaltechnologie Rosetta 2 op de nieuwe Mac draaien. De praktijk zal moeten leren of dit allemaal naadloos werkt. Ook de iOS-apps kunnen eenvoudig geschikt gemaakt worden voor de nieuwe Mac met Apple silicon. Ontwikkelaars hebben wel de mogelijkheid voor een opt-out waardoor ze niet in de Mac- appstore komen.
Cook verwacht dat de Mac met de M1 nog meer de wind in de zeilen krijgt. Dit boekjaar (vanaf 1 april) stegen de verkopen al met 30 procent. Volgens de topman wordt 2020 het beste jaar ooit voor de Mac. 50 procent van de kopers schaft voor de eerste keer een Mac aan.
Volgens Bindels vertoont de omzet in Nederland dezelfde groeicijfers. Ook trekt Apple veel nieuwe kopers die van een Windows-pc afkomen. Met het beschikbaar komen van software in de cloud is het ook minder relevant geworden welk besturingssysteem wordt gebruikt. Een andere reden is volgens Bindels de opkomst van ‘bring your own device'(BYOD). Ook de populariteit van de iPhone zorgt voor een gunstig effect.
Spannend. De vraag is natuurlijk of World of Warcraft snel naar de M1 geport zal worden…