Inrupt, het bedrijf dat de Britse computerwetenschapper Tim Berners-Lee twee jaar geleden mee oprichtte, heeft zijn eerste product op de markt gebracht. ESS is een enterprise-versie van Solid Server, het privacyproject waar Berners-Lee al een jaar of vijf aan sleutelt. Een van de eerste gebruikers wordt de Vlaamse overheid.
Berners-Lee startte rond 2015 aan de ontwikkeling van het project Solid. Dit deed hij aan het befaamde Massachusetts Institute of Technology. Solid bestaat uit een verzameling protocollen die gebaseerd is op bestaande webstandaarden, waarmee data gemakkelijk kan uitgewisseld worden. Het belangrijkste aandachtspunt daarbij is dat de eindgebruiker steeds eigenaar blijft van die data en kan beslissen wie de gegevens kan inzien of gebruiken. De data staan dan ook opgeslagen in een soort kluisjes of, zoals het bedrijf ze noemt, pods (personal online data stores). In zo’n pod kunnen allerlei zaken zitten, gaande van muziekvoorkeuren en gezondheidsdossiers over rijbewijzen tot surfgewoonten en muzikale voorkeuren. Per applicatie kunnen gebruikers toegang tot de kluis verlenen of weigeren.
De pods kunnen worden opgeslagen op welke infrastructuur de gebruiker ook kiest. Je kunt ze zelf op een harde schijf bewaren, bij een zelfgekozen service provider onderbrengen of ergens op het internet parkeren. Uiteindelijk moeten ze gebruikers in staat stellen om de gegevens te ontkoppelen van de applicaties die ze gebruiken. Dat is de omgekeerde manier van werken als je het vergelijkt met hoe een bedrijf als Facebook opereert. Zij bouwen profielen van gebruikers waarover ze geen controle hebben en er is ook geen manier om de data over te hevelen naar een andere app.
Vlaanderen
Solid heeft al zo’n twintig miljoen dollar aan investeringen ontvangen, onder meer van de BBC, de Britse National Health Service, maar ook van de Vlaamse regering. Die is van plan om op termijn de technologie naar alle burgers uit te rollen om er documenten als rijbewijzen en huwelijksakten in op te slaan. De eerste concrete toepassingen zullen allicht rond zeer specifieke use cases draaien, zoals het opslaan van elektronische patiëntendossiers. Vooraleer de technologie in handen van de grote massa komt, zullen we verschillende jaren verder zijn en moet heel het concept nog een pak gebruiksvriendelijker gemaakt worden. Het is precies dat waar Inrupt nu aan aan het werken is.
Ik zeg: Niet in investeren!