Door enkele grote nieuwe huurovereenkomsten in de ict-sector lijkt het alsof de coronapandemie de Amsterdamse kantorenmarkt niet beïnvloedt. Volgens vastgoedadviesbureau Savills is in de hoofdstad nog geen daling van het aantal verhuringen zichtbaar, met dank aan recente vastgoeddeals van onder meer Adyen en Uber.
In het eerste halfjaar van 2020 groeiden de opnamecijfers van kantoorruimte in de hoofdstad bijna een vijfde ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, blijkt uit onderzoek van Savills. De bedrijfsmakelaardij meldt er wel bij dat deze groei vooral te danken is aan grote huurtransacties van Uber en Adyen. Samen zijn die verantwoordelijk voor ruim een kwart van de opname in de stad.
Ondanks de gemelde groei, verwachten de onderzoekers dat de vraag naar Amsterdamse kantoorruimte op korte termijn gaat afnemen. Zo liep de opname in het tweede kwartaal van 2020, los van de genoemde recente transacties, terug met bijna achttien procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Een afname hoeft niet negatief uit te pakken, zeggen de onderzoekers. Het kan ervoor zorgen dat de gespannen verhouding tussen vraag en aanbod meer in balans komt.
Uber en Adyen
Techbedrijf Uber sloot afgelopen voorjaar een deal voor de ontwikkeling van zijn nieuwe internationale hoofdkantoor met een vloeroppervlak van dertigduizend vierkante meter, verspreid over meerdere panden. Deze verrijzen op een nieuw te ontwikkelen campus langs de A10, nabij het Olympisch stadion. Uber heeft zijn internationale hoofdkantoor sinds 2012 in Amsterdam, waar zo’n 1500 mensen werken.
Ook fintech-bedrijf Adyen sloot een grote vastgoeddeal in Amsterdam. Vanaf dit najaar verhuist de onderneming naar een groot pand aan het Rokin. Dit gebouw, met een vloeroppervlak van zo’n zestienduizend vierkante meter, was tot een jaar geleden in gebruik door warenhuis Hudson’s Bay. Het is de bedoeling dat eind dit jaar ongeveer duizend medewerkers in het pand terecht kunnen, maar door corona kan het zijn dat dit plan wordt gewijzigd.
Andere ict-bedrijven
Ook andere ict-bedrijven vangen de impact van de pandemie in de Amsterdamse kantorenmarkt op, concluderen de onderzoekers. Ict vormt volgens hen veruit het belangrijkste aandeel in de opname: iets meer dan veertig procent van de nieuwe huurtransacties. Behalve Adyen en Uber noemen ze ook Sentia, Hiber en Surfly als voorbeeld van ict-bedrijven die in 2020 kantoorruimte huurden.
Naast ondernemingen in de ict zorgen ook zakelijke dienstverleners en specialistische dienstverleners voor een opvallend groot aandeel in de opname. Deze drie branches zijn bij elkaar goed voor bijna driekwart.
Banengroei
Het vastgoedrapport van Savills vermeldt ook dat er de afgelopen drie jaar ongeveer 13.000 nieuwe banen bij kwamen bij Amsterdamse ict-bedrijven. Dat is een groei van zo’n twaalf procent per jaar. Booking, Tomtom, Picnic en Adyen zijn de grootste tech-werkgevers in de hoofdstad, aldus de onderzoekers.
Maar er zijn ook veel startups en scale-ups actief in de Amsterdamse tech-scene. De totale waarde van de it-bedrijven groeide van tien miljard euro in 2015 naar 73 miljard euro in 2020. Hierdoor zou Amsterdam na Londen (157 miljard euro) en Berlijn (79 miljard euro) het waardevolste tech-ecosysteem van Europa hebben.