Energietransportbedrijf Gasunie migreert zijn erp-applicaties van SAP naar een cloud-omgeving. Inmiddels draaien de SAP-applicaties op het cloudplatform van Microsoft Azure. Op termijn wordt de verouderde erp-omgeving SAP R/3 ERP volledig vervangen door SAP S/4 Hana.
Dat blijkt uit een persbericht van SAP over de erp-migratie bij Gasunie. Daarin laat manager concerncontrol bij Gasunie, Adriaan Stel, weten dat zijn bedrijf inzet op de vervanging van SAP R/3 door SAP S/4Hana. Stel legt uit dat het SAP-systeem niet alleen wordt ingezet voor de financiële afdeling, maar voor de volledige bedrijfsvoering.
De ict-migratie sluit volgens hem aan bij veranderingen in de energiemarkt. Die markt heeft behoefte aan erp-systemen die data sneller naar boven halen voor het nemen van beslissingen. Ook de onderlinge samenwerkingen tussen partijen in de energieketen voor het delen van data verdienen een vereenvoudiging.
De cio van Gasunie, Jan Marten Spanjersberg: ‘We maken de ontwikkeling door van traditionele monopolist op het gebied van gastransport die alles zelf doet naar een speler op een open energiemarkt. Dat vereist een continue en intensieve samenwerking met vele partners, bijvoorbeeld als het gaat om de ontwikkeling en het onderhoud van nieuwe energienetten.’ Gasunie is in Nederland en Noord-Duitsland verantwoordelijk is voor het transport en deels ook de opslag van gas. ‘Nu is dat nog vooral aardgas. Het aandeel andere energievormen, zoals groen gas en waterstof, wordt steeds groter. Daarnaast werkt de staatsdeelneming mee aan de aanleg en het beheer van netwerken voor transport van warmte en transport en ondergrondse opslag of hergebruik van CO2. Die transitie heeft impact op de manier waarop Gasunie werkt’, aldus de cio.
Onderhoudsregime
De samenwerkingen met andere partijen zorgen bijvoorbeeld voor uitdagingen rond de administratie en systemen van Gasunie. Bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van een hoofdtransportnet voor warmte in Zuid-Holland. Gasunie heeft daar onderdelen overgenomen van Eneco. Adriaan Stel, manager concerncontrol bij Gasunie: ‘Het kostte ons meerdere weken om die entiteiten in onze administratie te verwerken, wat een onnodig lange doorlooptijd is. En als een partner bijvoorbeeld een ander onderhoudsregime of onderhoudsprincipe hanteert, kost het naar verwachting opnieuw veel tijd om die in onze systemen te verwerken of zal dit zelfs onmogelijk blijken.’
Volgens Stel en Spanjersberg zijn de lange doorlooptijden onder andere te wijten aan het huidige SAP R/3 erp-systeem waarmee Gasunie werkt en dat ‘erg complex is om aan de praat te houden’. Stel: ‘Onze ict-systemen mogen geen belemmering zijn, maar moeten ons juist in staat stellen zoveel mogelijk kansen te benutten. Ook de kansen die we nu nog niet zien. Als bijvoorbeeld de Autoriteit Consument & Markt voor de vaststelling van tarieven de kosten voor het gebruik van een gastransportnetwerk wil zien, dan moet je dat overzicht direct kunnen geven. Dat lukt niet als je informatie niet goed kunt vastleggen. Een andere ontwikkeling die we zien, is het koppelen van financiële en niet-financiële data. Om bijvoorbeeld duurzaamheid en kosten vanuit één bron te rapporteren, heb je een geïntegreerd systeem nodig.’
SAP Hana Enterprise Cloud
Inmiddels is de gehele SAP-omgeving van on-premise naar de SAP Hana Enterprise Cloud (HEC) op Microsoft Azure gemigreerd. ‘We streven naar standaardisering en vernieuwing. Cloud helpt daarbij. Dan is een stap naar HEC op Azure een stap waar je geen spijt van kunt krijgen’, stelt Spanjersberg. ‘We profiteren nu al van de flexibiliteit die we ervoor terugkrijgen en kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk nieuwe oplossingen in gebruik nemen.’
De cio van Gasunie, vertelt in onderstaande video dat Gasunie één van de eerste partijen is die gebruik maakt van een samenwerking tussen SAP en Microsoft waarbij beide bedrijven nauw samenwerken om migraties van SAP-systemen naar Azure tot een succesvol einde te brengen.