De vijf meest gestelde vragen waarvoor Nederlanders een coach inschakelen, hebben direct met werk te maken. Balans tussen werk en privé staat op de eerste plaats. Daarna komt zelfontplooiing. Loopbaan en carrière is het derde belangrijke thema. Andere populaire redenen om een coach in armen te nemen is stress of burn-out en de samenwerking met collega’s.
Dit blijkt uit een tweejaarlijkse benchmark van de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (Nobco). Hieraan hebben ruim 1.400 beroepscoaches deelgenomen. Dit rapport maakt informatie over de ontwikkelingen in de Nederlandse markt voor coaching inzichtelijk.
Coachvragen zijn vaak gericht op werk en behalve probleemoplossend wordt coaching in toenemende mate toekomstgericht ingezet, met nadruk op ontwikkeling. Gemiddeld bevat een coachtraject zeven á acht sessies van elk gemiddeld tachtig minuten met een doorlooptijd van vier tot zes maanden. Ruim de helft van de coachtrajecten wordt vergoed door de werkgever.
De meeste sessies vinden plaats op de werkplek van de coach. In lijn met de maatregelen van de afgelopen maanden ziet Nobco een sterke toename van de inzet van online coaching in het afgelopen jaar. Ten opzichte van 25 procent in 2018, geeft 73 procent van de coaches aan gebruik te maken van een webcam.
Het gemiddelde uurtarief voor zakelijke klanten is 121 euro. Particulieren betalen gemiddeld negentig euro. Driekwart van de klanten is hoogopgeleid.