Het schandaal rond fintechbedrijf Wirecard krijgt voor Duitse toezichthouders een vervelend staartje. De Duitse marktwaakhond BaFin en toezichthouder FREP, die toezien op de financiële rapportages van bedrijven, hebben gefaald. Maandenlang kon de inmiddels failliete betalingsverwerker, een concurrent van het Nederlandse Adyen, ongehinderd aanrommelen.
De Europese marktwaakhond ESMA stelt dit in een vernietigend rapport dat op verzoek van de Europese Commissie is samengesteld. Het komt zelden voor dat marktwaakhonden zulke harde kritiek op elkaar uiten.
Beide Duitse instanties worden tekortkomingen, inefficiënties en procedurele fouten verweten. Vooral de BaFin krijgt ervan langs. De marktwaakhond heeft zich te veel door het ministerie van Financiën laten beïnvloeden. Helemaal bont is dat medewerkers van de BaFin in aandelen Wirecard handelden. Ook stelt de ESMA vast dat beide instanties over veel informatie beschikten maar deze niet met elkaar deelden.
De Europese Commissie kijkt of de uitkomsten van dit onderzoek reden kunnen zijn het toezicht op fintechbedrijven en betalingsverwerkers te centraliseren.
Wirecard stortte op 18 juni in elkaar. Bijna twee miljard euro in contanten bleek van de balans te zijn verdwenen. Mogelijk heeft het geld nooit bestaan. De Financial Times had al ruim anderhalf jaar geleden gewaarschuwd voor eventuele malversaties. Maar de toezichthouders lieten zich door de leiding van Wirecard overtuigen dat er niks aan de hand was.
Oud-topman Markus Braun en ex-bestuurders van Wirecard zijn gearresteerd op verdenking van onder meer witwassen, boekhoudfraude en vervalsing.