Het kabinet en Invest-NL investeren een half miljard euro in start- en scale-ups. Er komen drie fondsen. Het Dutch Future Fund ondersteunt innovatieve scale-ups, terwijl het Deeptech Fonds zich richt op kennisintensieve start- en scale-ups. Tenslotte komt er een fonds voor alternatieve financiering van groeibedrijven. De vormgeving hiervan laat nog wel op zich wachten.
Dit meldt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. Bij het Dutch Future Fund heeft het Europese Investeringsfonds (EIF) toegezegd om 150 miljoen euro mee te willen investeren. In totaal komt er driehonderd miljoen euro in deze pot. Het kabinet en Invest-NL zijn ook voor de andere twee fondsinitiatieven in gesprek met het EIF.
Het Dutch Future Fund (DFF) investeert in andere risicokapitaalfondsen zodat via die investeringsfondsen de beschikbare hoeveelheid kapitaal voor Nederlandse innovatieve groeibedrijven vergroot wordt. Een investering van het DFF, waarachter het ministerie van Economische Zaken en Invest-NL zitten, kan namelijk bij andere investeerders het vertrouwen wekken om ook mee te doen. In totaal kan zo wel meer dan 1,5 miljard euro worden vrijgemaakt.
Ecosystemen
Het Deeptech Fonds is bedoeld voor kennisintensieve innovaties die veel kapitaal vragen. Vaak is het moeilijk om financiering te vinden en gaat het om technologieën die zich nog niet bewezen hebben en waar voor investeerders relatief grote risico’s aan kleven. Het plan voor een dergelijk fonds is een initiatief van regionale spelers, zoals Brainport Eindhoven, en ook van de Topsectoren en Techleap.nl.
Uit de Voortgangsrapportage 2020 van het mkb-actieplan blijkt een grote belangstelling voor de Seed Capital regeling. Het budget van 32 miljoen euro is volledig uitgeput. Met de private inleg opgeteld betekent dit dat er in totaal voor 67,5 miljoen aan extra kapitaal voor startups beschikbaar komt.
Verder presenteert Keijzer de kabinetsstrategie ‘Versterken van onderzoeks- en innovatie-ecosystemen’. De staatssecretaris gaat een learning community opzetten om in gesprek te blijven met experts en sleutelfiguren uit de ecosystemen. Doel is van elkaar te leren. Centraal daarbij staat de uitwisseling van ervaringen en best practices over monitoring, governance, leiderschap en het verbinden van verschillende fases van het onderzoeks- en innovatieproces.
Ik zou zeggen, laten we starten met: http://www.ctrla.eu