ASML gaat haar data governance verder aanscherpen. Aan de nieuwbenoemde chief data officer (cdo) de taak om ervoor te zorgen dat data een centrale plaats in de organisatie krijgen.
Volgens Rogier Jacobs, cio ASML, ontbrak het bij Nederlands belangrijkste techbedrijf aan een goede data governance. Daarin is het afgelopen halfjaar een enorme inhaalslag gedaan. Jacobs bekent dat de regie over de data beter kon. Het kennismanagement verliep voorheen decentraal en adhoc, zo stelt hij.
Dit bleek tijdens een forumdiscussie tijdens de Data Week Den Bosch. De cio van ASML sprak bij dit jaarlijkse evenement over de ‘doorbraak van data in crisistijd’. Covid-19 heeft versneld hoe ASML met big data gaat werken. Op alle fronten wordt nu vlotter geschakeld. Nauw verband daarmee houdt het strakker aanhalen van de regie over de data.
Volgens Jacobs heeft de it van zijn bedrijf zich de laatste zes maanden opnieuw moeten uitvinden. ‘Veel werk dat tot voor kort door mensenhanden werd gedaan, is snel gedigitaliseerd.’ Ook Jacobs’ rol als cio is daarbij veranderd. ‘Waar de it vroeger op de achtergrond stond, zijn we nu meer in de wind komen te staan. We zijn een integraal onderdeel van de business geworden. De verwachtingen en verplichtingen ten aanzien van de beschikbaarheid van systemen zijn sterk omhoog gegaan.’
Steppers en scanners
Wereldwijd heeft ASML zo’n zesduizend hoogwaardige machines geleverd aan de halfgeleiderindustrie, Het merendeel betreft steppers en scanners die worden gebruikt bij de vervaardiging van chips. Zo’n achtduizend field engineers doen onderhoud en reparatie. Ze zorgen ervoor dat de machines optimaal blijven werken. Om die taak te volbrengen, zijn data nodig. Tevens komen er data vrij waar ASML als leverancier en de klant van kunnen leren.
De nieuwste machines hebben wel tienduizend sensoren die wekelijks 6 TB aan data uitspuwen. Deze gegevens maken het mogelijk meer uit een machine te halen. Jacobs: ‘Ook zijn deze data waardevol voor een impactanalyse. Belangrijk is om te weten wat je moet veranderen. Als je bijvoorbeeld een systeemupdate wilt doen, dan mogen de machines niet te lang stilstaan.’
Gevraagd naar de aanleiding om de data governance strakker te regelen, zegt Jacobs dat de machines voor de halfgeleiderindustrie die ASML levert, een enorme hoeveelheid intellectueel kapitaal kennen. ‘Bij de installatie wordt dat intellectuele kapitaal overdragen aan de klant. De machines blijven echter intellectueel eigendom van ASML. Maar een grote klant als Apple heeft de eigendomsrechten van de chiparchitectuur. De A14-chip waarop de nieuwe iPhone 12 draait, wordt op apparatuur van ASML gemaakt. Bij de productie hiervan wordt veel meer virtueel gewerkt. Heel veel data worden uitgewisseld. In de aanloop naar de productie vroeg een aantal mensen welke data van de leverancier en welke data van de klant zijn. Deze kwestie heeft ASML ertoe bewogen de regie aan te scherpen.
Overboord
Een andere trend is machine-to-machine-communicatie waarbij integratie tussen machines plaatsvindt. Jacobs: ‘Die integratie moet in goede banen worden geleid om ervoor te zorgen dat je er de juiste inzichten uithaalt.’
Veel vernieuwingen op het gebied van kennismanagement komen van startups, weet Jacobs. Om die innovaties succesvol in te zetten, moeten grote organisaties anders gaan denken, stelt hij. Intern dient de wil aanwezig te zijn om oude werkmethoden overboord te gooien ook al hebben die altijd goed gewerkt. Ook de partners waarmee de leverancier werkt, moeten in dit opzicht flexibel zijn.
De Covid-19 heeft bepaalde ontwikkelingen versneld. Jacobs: ‘Door reisbeperkingen konden de field engineers niet meer op bepaalde sites komen zoals die van een grote klant als Intel.’ De eigen mensen van Intel konden bepaalde taken moeilijk overnemen omdat daarvoor heel specialistische kennis en ervaring voor nodig waren.
Door gebruik van de Hololens, de mixed-reality-smartbril van Microsoft, kon het probleem worden opgelost. De Intel-engineers waren in staat om dit werk over te nemen omdat ze via deze headset precieze instructies kregen, compleet met afbeeldingen. ASML ontwikkelde in korte tijd een aantal applicaties om dit soort werk te ondersteunen. Jacobs spreekt van een fraai voorbeeld van een combinatie van een cloud-oplossing en samenwerking met de startup die het concept bedacht alsmede de klant.
Bij zo’n project komt heel wat te kijken. De kleinere schaal waarop een startup een project aanbiedt, moet worden opgeschaald naar de grotere organisatie van ASML. Ook zaken rond intellectuele eigendomsrechten en security moeten worden geregeld. Ook op de leverancier van de mixed-reality-techniek ontstaat druk.
Rob Elzinga, National Technology Officer bij Microsoft Nederland, beaamt dat. ‘Maar anderzijds hebben we ook 200 architecten die kunnen helpen met zulke specifieke uitdagingen. We leveren de cloud infrastructuur en de slimme componenten. Microsoft doet dit niet alleen, maar schakelt bij dit soort projecten een integrator in.’ Capgemini helpt ASML bijvoorbeeld met de veiligheidsaspecten. Het behoeft weinig uitleg dat als gevoelige data online worden uitgewisseld de security de hoogste aandacht behoeft. Bekend is dat veel hackers, ook van buitenlandse overheidsdiensten, op de bedrijfsgeheimen van ASML loeren.
Weerstand
Volgens Rogier Jacobs is het moment nabij dat er meer data via machine-to-machine-communicatie beschikbaar komen dan via mens-to-machine of andersom. Data met kunstmatige intelligentie worden ingezet om tot veranderingen in processen te komen. De techniek is er. Ook het besef wat je hiermee kan doen, ontstaat geleidelijk. Hooguit vier procent van de bedrijven is hier echt mee in de weer, zo blijkt uit onderzoek.
Volgens Liesbeth Bout, managing director Capgemini Invent, vereist het nogal wat ‘interne marketing’ om dit soort big-dataprojecten gerealiseerd te krijgen. Maar als met voorbeelden resultaten worden getoond, wordt de weerstand minder. Volgens Jacobs is het ook de kunst binnen een organisatie medestanders te vinden, want tegenstand is er altijd. Ook moet je de wind mee hebben. Covid-19 heeft bepaalde projecten in een stroomversnelling gebracht.
Rob Elzinga stelt vast dat de ondernemingsleiding een belangrijke rol kan spelen om data meer een centrale rol te geven. De top moet duidelijk de koers uitzetten. Het management moet ook durven om tegen heilige huisjes te schoppen. Haar taak is een cultuur van vernieuwing te scheppen. Gedachtes als ‘zo hebben we het altijd gedaan’ en ‘waarom zouden we het anders doen?’ moeten doorbroken worden.