Tegen sommige dingen is niets te doen. Daar moet je mee leren leven. Zo las ik van de week op deze website dat het enige echte wat je tegen ransomware kunt doen, het maken van een goede backup is. Nou, daar zijn we mooi klaar mee.
Je kunt je fiets wel op slot zetten, maar het enige wat echt helpt, is dat je nog een fiets in de schuur hebt staan. Of lopen, dat kan natuurlijk ook. Ik had vroeger op de havo een klasgenoot die elke dag zijn zadel van zijn fiets meenam. Zijn fiets is ook nooit gestolen. Maar de criminelen die ransomware bij je neerzetten en je dwingen om grote sommen geld te betalen, zijn niet geïnteresseerd in jouw fiets. Ze zorgen er alleen wel voor dat je niet meer kunt fietsen.
Zelf heb ik ook geen oplossing. Natuurlijk ik heb alle spamfilters en firewalls die er wereldwijd te krijgen, zijn geïnstalleerd en om de vier weken verander ik mijn wachtwoord door een ander cijfer achter mijn oude wachtwoord te zetten. Maar ik heb niet de indruk dat een beetje ransomware-crimineel hiervan onder de indruk is.
Pakkans omhoog
Wat natuurlijk het best zou werken, is dat de pakkans van de criminelen die ransomware verspreiden omhoog zou gaan. Maar dan moet je hierin natuurlijk wel flink investeren. Naast dat dit flink veel geld kost, zou dit ook weleens ten koste van onze privacy kunnen gaan. Het zijn keuzes die we moeten maken. Het alternatief is dat er hetzelfde gebeurt met je ransomware-aangifte als met de aangifte van je gestolen fiets. Helemaal niks. Of ja, natuurlijk niet helemaal niks. Jouw aangifte wordt natuurlijk heel goed bewaard voor het geval er weer wordt gehamsterd en het toiletpapier op is. Als ze dan naar het toilet moeten, kunnen ze daarvoor je aangifte gebruiken.
Het is geen onwil maar achter elke fietsendief aangaan zou te kostbaar zijn. En dit geldt ook voor de strijd tegen ransomware. Ik heb voor de zekerheid maar weer even een backup gemaakt.
Of je loopt gewoon met een flink boogje om Windows heen natuurlijk.