Aspirant cybercriminelen kopen nog niet vaak gestandaardiseerde technische benodigdheden voor cybercrime op anonieme marktplaatsen. Zij ervaren nog aanzienlijke drempels om de kant-en-klare producten op zo’n marktplaats te bemachtigen. Bijvoorbeeld omdat nog niet alles te koop is.
Dat concludeert onderzoeker Rolf van Wegberg van de TU Delft in zijn proefschrift ‘Outsourcing cybercrime’. Hij analyseerde de transactiegegevens van de afgelopen zes jaar van acht online anonieme marktplaatsen, van Silk Road tot AlphaBay.
Veel deskundigen waarschuwen voor commoditisering, een trend waarbij cybercriminelen bepaalde technische diensten en vaardigheden kant en klaar kunnen kopen op deze marktplaatsen. Denk hierbij aan een technische oplossing om geld weg te sluizen. Dit verlaagt de drempel om aan cybercrime te beginnen. De vrees hiervoor blijkt niet terecht te zijn.
‘Onze resultaten laten zien dat commoditisering op online anonieme marktplaatsen een minder duidelijk fenomeen is dan eerder werd aangenomen’, vertelt Van Wegberg. ‘Niet alles is te koop en er is geen bewijs van een snelle groei, en dus van wijdverbreide commoditisering.’
Ook onderzocht hij het type mensen dat deze diensten aanbiedt. Over het algemeen zijn dit doorgewinterde professionals met een goede bedrijfsvoering, productmarketing, terugbetalingsbeleid en klantenondersteuning.
Marktplaatsen voor gebruikersprofielen
Deze week kwam er een marktplaats aan het licht waarin fingerprints (gebruikersprofielen) aangeboden worden. Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven en KPN Security kwamen een Russische online marktplaats op het spoor die 260.000 gedetailleerde gebruikersprofielen verhandelt. Er staan hier duizenden Nederlandse profielen te koop, in sommige gevallen zijn deze te herleiden naar specifieke bedrijven. De prijs van een ‘fingerprint’ varieert van één tot ongeveer honderd dollar.
Deze marktplaats is bijzonder professioneel ingericht. De site werkt samen met een netwerk van leveranciers en is zeer klantvriendelijk ingericht met onder meer een zoekmachine en handleidingen.
Niet iedereen krijgt zomaar toegang tot de marktplaats. Je moet uitgenodigd worden, of je moet je toegang kopen. Als je zelf een aantal aankopen hebt gedaan, mag je vervolgens andere mensen uitnodigen via een uitnodigingscode.
‘Het unieke aan deze ondergrondse website is niet alleen de schaal, maar ook het feit dat alle profielen voortdurend worden geüpdatet, waardoor ze hun waarde behouden’, aldus de universiteit. ‘Bovendien kunnen klanten de database doorzoeken, zodat ze precies de internetgebruiker kunnen vinden die ze willen benaderen. Zo worden gevaarlijke spearphishing-aanvallen mogelijk. Ook kunnen ze software downloaden die de aangekochte gebruikersprofielen automatisch laadt wanneer ze willen inloggen op de beoogde websites.’
De partijen kiezen om de naam van de marktplaatsen niet breed bekend te maken. Enerzijds om de criminelen niet op de hoogte te brengen en anderzijds uit angst voor mogelijke vergeldingsacties.