Het lukt Justitie niet het project Digitaal Proces Dossier (DPD) volgend jaar landelijk uit te rollen. Dat plan moet de weg vrijmaken voor de digitale uitwisseling van gegevens en documenten tussen politie en OM.
Het doel om papier (zoveel mogelijk) uit de strafrechtketen te halen, wordt daarom pas in 2022 gehaald. Eind juni dacht het ministerie nog de tijdsplanning te kunnen halen, maar deze hoop is opgegeven. Als redenen worden de latere start, de Covid-19-crisis en architectuur-problemen genoemd. Na invoering van DPD hoeven documenten niet meer te worden geprint, gekopieerd dan wel te worden gescand.
De vertragingen worden gemeld in een rapportage van minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer. De digitalisering is een belangrijk onderdeel van het verbeteren van het functioneren van de strafrechtketen.
Van de tweehonderd miljoen euro die het ministerie van Justitie voor de jaren 2018 tot en met 2022 heeft uitgetrokken voor het programma Digitalisering Strafrechtketen, is 92 miljoen euro bestemd voor dit project.
Ook de doelstelling voor multimedia wordt een jaar later gerealiseerd. Dit komt door het besluit om niet één voorziening voor beeld- en audiomateriaal te maken, maar meerdere faciliteiten die op elkaar aansluiten. Het is de bedoeling dat dit audiovisuele bewijsmateriaal beschikbaar komt voor alle partijen, waar dan ook, in de strafrechtketen.