We produceren enorme hoeveelheden aan data. En waar we deze data maar al te graag inzetten voor nieuwe kansen op de markt, zijn er tegelijkertijd ook talloze uitdagingen. We willen data natuurlijk zo betrouwbaar mogelijk opslaan zonder verminderde prestaties. Ook willen we deze data direct terugvinden wanneer deze nodig zijn. Daarom vormt de wildgroei van data vaak de basis van een it-transformatie richting een geïntegreerd model.
Het moderniseren van backup-systemen is daarom niet langer een luxe, maar pure noodzaak. Verouderde oplossingen zoals de bekende tape – ze nog steeds worden gebruikt – redden het gewoon niet meer als het aankomt op een steeds modernere it-omgeving. Maar waarom moet je het backup-systeem relevant houden in de eenentwintigste eeuw en hoe start je hiermee?
Moderniseringsslag
Streef ernaar om de individuele legacy back-upsystemen te moderniseren zodat je klaar bent voor de toekomst. Dit is in overeenstemming met de bredere it-moderniseringsinspanningen onder de noemer ‘digitale transformatie’. Organisaties verplaatsen data hierdoor naar andere locaties, zoals de cloud. Maar tegelijkertijd hebben veel organisaties moeite met het bepalen van de beste locatie om data op te slaan.
De digitale infrastructuur van je organisatie wordt ook steeds belangrijker om te overwegen. Datamanagement op verouderde systemen bestaat vaak uit een gecompliceerde, meerlagige infrastructuur die data alleen maar verder afzondert. Hierdoor ontstaan er datasilo’s waarmee data verder wordt uitgesmeerd over de organisatie. Al met al een tijdrovende inspanning waar veel handmatig werk bij komt kijken – om nog maar te zwijgen over het handmatig verplaatsen van alle bijbehorende backup-tapes.
Vaart bijhouden
Het moge dus duidelijk zijn dat verouderde backup-systemen een steeds moderner it-landschap niet meer kunnen bijbenen. Uiteindelijk worden volledige organisaties zo afgeremd in hun ontwikkeling. Dat punt is dan ook precies waar gesprekken over de transformatie naar een nieuwe, moderne backup-oplossing moeten beginnen.
Zoals met de eerdergenoemde tapes, zijn engineers en andere specialisten vaak een dagtaak kwijt aan het uitvoeren van backups via verouderde oplossingen. Dan hebben we het nog niet eens over de foutgevoeligheid en vindbaarheid van alle data. Als organisatie wil je dat jouw data altijd, en overal, veilig beschikbaar is. In zulke gevallen is het niet handig als al je data verspreid is over de hele organisatie.
Volgende stap
Het bijwerken van een volledige oplossing voor gegevensbackup klinkt misschien enigszins ontmoedigend. Maar de overzichtelijkheid, toegankelijkheid en betrouwbaarheid die het jouw organisatie brengt, zijn mooie stippen op de horizon. Het hoeft overigens geen overweldigend proces te zijn: innovatieve backup-providers doen al het zware werk. Op die manier wordt het eenvoudig om data en backups te beheren, en hou je meer tijd over voor datgene wat er echt toe doet. Maak je daarom klaar om de nieuwe manier van datamanagement en backups volledig te omarmen; laat je er niet langer door tegenhouden.
Robert Rhame, directeur market intelligence bij Rubrik