Deze week zijn opnieuw Russische hackers in het nieuws. Zo onderzoekt de FBI recente Russische cyberaanvallen op servers van Amerikaanse luchtvaartsystemen en lokale overheden en kondigt de EU sancties aan tegen Russen die in 2015 de systemen van het Duitse parlement kraakten.
Het lijkt erop dat hackers er de afgelopen weken in slaagden in te breken op computernetwerken van diverse Amerikaanse overheden op lokaal en statenniveau. De criminelen zouden ook toegang hebben gekregen tot luchtvaartsystemen. De federale politiedienst FBI vermoedt dat Rusland achter de hacks zit, melden Amerikaanse media, zoals de New York Times.
Race om het Witte Huis
Volgens de FBI probeert Rusland zich te mengen in de race om het Witte Huis. De hacks richten zich onder meer op it-systemen die worden ingezet bij het stemmen. De politiedienst heeft niet de indruk dat er is gesjoemeld aan reeds uitgebrachte stemmen of persoonlijke informatie van stemgerechtigden.
De onderzoekers verwachten dat de criminelen zich pas laten gelden in de uren na sluiting van de stembussen, op 3 november ‘s avonds. Dan zouden ze de homepages van websites overnemen, vertrouwelijke informatie verspreiden of op andere manieren de betrouwbaarheid van de verkiezingsuitslag in twijfel brengen en zo president Trump of uitdager Biden in de hand spelen.
Bondsdag-hack
Aan deze kant van de Atlantische Oceaan richt men de pijlen eveneens op Russische hackers. Gisteren besloot de Europese Raad tot sancties tegen twee mannen die zich in 2015 ongeoorloofd toegang verschaften tot de it-systemen van het Duitse parlement. Het tweetal, werkzaam voor de Russische militaire inlichtingendienst GRU, wordt ervan verdacht gevoelige gegevens en e-mailadressen van parlementsleden en bondskanselier Merkel te hebben gestolen.
Afgelopen mei liet Merkel doorschemeren harde bewijzen voor de betrokkenheid van de twee Russen te hebben. Ze noemde het destijds een schandelijke cyberaanval op parlementaire accounts. Als gevolg van de aanval kon de Bondsdag enkele dagen nauwelijks functioneren. Een van de Russen wordt door de FBI gezocht in verband met betrokkenheid bij het hacken van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016.
Het is volgens nieuwssite Politico de tweede keer ooit dat de Europese Unie sancties oplegt aan cybercriminelen. Afgelopen zomer besloten de lidstaten tot reisbeperkingen en bevriezing van financiële tegoeden van enkele hackersgroepen uit Rusland, China en Noord-Korea.