Intel verkoopt zijn productieonderdeel voor nand-geheugenchips en nand-opslagsystemen aan SK Hynix. Het Zuid-Koreaanse bedrijf, een van de grootste chipmakers op dit gebied, betaalt hiervoor negen miljard dollar.
’s Werelds grootste chipfabrikant doet zijn Amerikaanse belangen op gebied van nand-componenten en wafers alsmede de nand-solid-state drives (ssd) aan de Zuid-Koreanen over, evenals zijn fabriek in Dalian (China) die geavanceerde flash-geheugens (3d-nand) maakt. Intel Optane dat onder meer 3D XPoint omvat, een technologie voor niet-vluchtig geheugen, blijft buiten de transactie.
Intel is nog steeds de dominante leverancier van processors voor pc’s en servers, maar geldt niet meer als onaantastbaar in de chipwereld. Vooral de oplopende vertraging bij de introductie van chips gebaseerd op het 7-nanometer fabricageproces heeft het imago een deuk bezorgd. Ook de overgang naar 10-nanometer fabricage liep veel minder snel dan was gepland. Terwijl Intel nog met allerlei technische problemen worstelt, heeft het Taiwanese TSMC overtuigend de stap naar 7-nanometer gemaakt. TSMC bereidt zich thans voor op 5-nanometer.
In de schaduw
AMD die zijn chips bij TSMC laat maken, kan daardoor aardig wat marktaandeel van Intel afsnoepen. Volgens Mercury Research heeft AMD bij desktops en notebooks al bijna twintig procent van de markt, een aandeel dat tot voor kort ondenkbaar leek. Decennia lang bleef AMD in de schaduw van Intel. Maar opeens is AMD ook bij de high-end laptops een geduchte concurrent, terwijl plannen bestaan om ook de server-markt op te gaan.
Ook Apple wendt zich steeds meer van Intel af. Bij de nieuwe Mac-computers gaan de Intel-chips geleidelijk aan plaats maken voor chips op basis van een ontwerp van ARM. Bij de iPhone gebeurde dat al eerder. De overname van ARM door Nvidia dat een hogere beurswaarde heeft dan Intel, betekent evenmin veel goeds voor Intel. De grafische chips van Nvidia rukken ook op naar het datacenter, een gebied waar Intel altijd heer en meester was.
Steeds luider klinken de geruchten dat Intel een belangrijk deel van de chipproductie zou wil uitbesteden aan een foundry. Nu gebeurt dat al voor twintig procent, maar dit betreft chips met een minder groot strategisch belang. Uit Silicon Valley komen geluiden dat Intel ook een belangrijk deel van de fabricage van een nieuwe generatie grafische processor bestemd voor data centers zou willen uitbesteden. Industrie-analisten zien dit als een bewijs dat Intel qua productietechniek niet meer zo vaardig is als voorheen.