Leonardo. Zo heet een nieuwe supercomputer die in Italië gebouwd wordt, grotendeels met geld van de Europese Commissie. Het apparaat wordt door Atos geleverd en moet uitgroeien tot een van de snelste supercomputers ter wereld en onderzoek naar kunstmatige intelligentie bevorderen.
Zo’n 120 miljoen euro wordt er uitgetrokken voor de bouw van Leonardo. Het contract werd toegekend aan het Franse technologiebedrijf Atos. De helft van het geld komt van de Italiaanse overheid, de andere helft van EuroHPC, een door de Europese Commissie, de EU-landen en particuliere bedrijven opgerichte joint venture.
Leonardo krijgt zijn onderkomen in het Italiaanse Bologna, in een gebouw van de Cineca, een universitair samenwerkingsverband. Eind volgend jaar moet het apparaat aangeschakeld kunnen worden. Vanaf dan stelt hij zijn rekencapaciteit van 250 petaflops (250 keer biljard bewerkingen per seconden) ter beschikking aan onderzoekers. Op termijn moet de rekenkracht zelfs uitgebreid worden naar een exaflop of 1.000 petaflops. Om die snelheid te halen, maakt Leonardo gebruik van grafische chips van Nvidia en serverprocessoren van Intel.
Europa is geruime tijd bezig aan een inhaalbeweging wat supercomputers betreft. In september nog kondigde Commissievoorzitster Ursula von der Leyen aan dat er in totaal acht miljard euro voor de bouw van zulke machines in de begroting wordt ingeschreven. Er komen ook nieuwe apparaten in Portugal, Slovenië, Finland en Bulgarije.
HPE bouwt supercomputer in Australië
Hewlett Packard Enterprise (HPE) mag een nieuwe supercomputer bouwen voor het Australische Pawsey Supercomputing Centre. De machine gaat bijna 41 miljoen euro kosten.
De nieuwe supercomputer wordt direct het meest krachtige systeem van Australië met dertig keer meer rekenkracht en tien keer hogere energie-efficiëntie dan de vorige recordhouder. In totaal krijgt hij vijftig petaflops aan rekenkracht mee. HPE bouwt het nieuwe systeem door gebruik te maken van de HPE Cray EX-supercomputer. De opslag wordt verzorgd door het Cray ClusterStor E1000-systeem.
In het Pawsey Supercomputing Centre werken zo’n 1.600 mensen. De computers worden er ingezet om het gedrag van virussen in wijnstokken te onderzoeken. De supercomputers analyseerden daarvoor genomendata, waardoor wijnbouwers geïnfecteerde velden nog voor een virusverspreiding kunnen weghalen.