De Fair Trade Software Foundation (FTSF) zoekt it-bedrijven die vrijwillig mee willen werken aan het ontwikkelen van een arbeidsbemiddelings-app voor jonge Keniaanse ict'ers. Dean, een andere hulporganisatie, zamelt it-hardware voor hergebruik in om met de doorverkoop-opbrengst het ict-onderwijs in Kenia (en Tanzania) te ondersteunen.
In Kenia probeert de sociale onderneming Slumcode, dat lid is van de Fair Trade Software Foundation, kansarme jongeren in de hoofdstad Nairobi te helpen door hen ict-opleidingen te laten volgen, te zorgen voor ict-middelen en te bemiddelen bij klussen. Het bedrijf werkt momenteel aan een web- en mobiele applicatie die vraag (it-opdrachten) en aanbod (onder meer freelance-webontwikkelaars en hardware-reparateurs) bij elkaar te brengen.
Hoewel ontwikkeling van de applicatie gestaag verloopt, is hulp noodzakelijk voor succesvolle voltooiing, laat FTSF weten. Zo wordt aanvullende kennis van het Laravel Framework en PostgreSQL gevraagd om de web-app af te maken. Bij de mobiele app is juist kennis nodig van het Flutter framework (Android en IOS). Verder kan het Slumcode-team nog ondersteuning en expertise op gebied van hosting, cloud computing, testing en kwaliteits-auditing gebruiken.
FTSF zoekt techbedrijven die hieraan mee willen werken op vrijwillige basis. Hoofdambassadeur van de stichting is Competa IT, een softwareontwikkelaar uit Rijswijk (spin-off van Shell). Ook de Utrechtse it-dienstverlener Incentro is aangesloten bij FTSF.
Dean
Een andere hulpvraag komt van Dean (Digital Education Africa Network) Deze non-gouvernementele organisatie (ngo) is een nieuwe campagne gestart om pc’s en andere it-hardware in te zamelen voor hergebruik. Daarbij gaat het om onderdelen van een apparaat of het gehele apparaat zelf. Met de opbrengst van de doorverkoop financiert Dean digitale onderwijsmodules en tablets die in Kenia en Tanzania worden gebruikt in schoolklassen.
In het verleden werd afgeschreven hardware vaak per schip naar Afrika getransporteerd voor herinzet, maar uit milieuoverwegingen willen veel organisaties dat niet meer. Vandaar dat Dean het recyclen en refurbishen (herbekleden) in Nederland zelf laat uitvoeren. Daarbij werkt de ngo samen met hardware-refurbisher SiSo IT Services. Dit bedrijf uit Almere garandeert dat alle hardware veilig wordt verwerkt zonder het risico op data-verlies met behulp van gecertificeerde wiping-software van Blancco. Partijen, die hun hardware doneren, worden op de hoogte gehouden van wat er met hun materiaal gebeurt.
Wat dachten we ervan om hier geld in te zamelen en dan mensen uit die regio de app te laten uitontwikkelen?