Hoewel de snelle ontwikkeling van technologie veel kansen biedt, zijn er echter ook uitdagingen mee gemoeid. Cyberaanvallen worden steeds geavanceerder en de digitale dreigingen hebben de potentie om grote schade aan te richten. Als wij onszelf hiertegen willen (blijven) beschermen, moet onze kijk op security veranderen.
Het tegenhouden van aanvallen, waar cybersecurity momenteel het meest op focust, is niet meer houdbaar in de onvoorspelbare wereld waarin we nu leven. Om cybercriminelen voor te zijn én te blijven, moeten we focussen op weerbaar zijn en meebewegen. De hier beschreven technologieën zullen bijdragen aan deze zogenaamde bend-but-not-break-strategie.
5G-netwerk
5G is vooral bekend sinds het beschikbaar werd op onze smartphones. Velen zien het als een 2.0-versie van 4G, maar het is veel meer dan dat. 5G is een ‘peer-to-peer’-technologie, die bijna zonder vertraging, snel, veilig en privacybevorderend werkt. Het faciliteert realtime communicatie tussen miljarden apparaten wereldwijd.
Dat gaat verder dan mobiele telefoons; het betreft ook zaken als slimme auto’s en wegen, beveiligde netwerken die zichzelf creëren en weer kunnen opheffen indien nodig, en duizenden sensoren die je ondersteunen, assisteren en beveiligen. Het is slechts een kwestie van tijd voordat er allerlei nieuwe tools, technologieën en bedrijven ontstaan die ons in staat stellen om deze mogelijkheden te benutten.
Artificiële intelligentie
Enorme hoeveelheden data die we weggeven of uitwisselen in ruil voor gratis platforms, worden steeds vaker getraind om ons gedrag te analyseren en erop in te spelen. Tegenwoordig is met kunstmatige intelligentie (ai) echter vaak een winstoogmerk gemoeid. Denk aan advertenties die producten of activiteiten promoten die steeds vaker overeenkomen met je interesses of gedachten. Ai is echter ook te gebruiken als beveiliging tegen cyberaanvallen. In plaats van ons te vertellen wat we zouden moeten kopen of op wie we moeten stemmen, kan ai ingezet worden om ons zowel on- als offline te beschermen. Door het gedrag van mensen en apparatuur te analyseren, worden regels gecreëerd en patronen gesignaleerd. Op basis hiervan wordt van verdacht gedrag het risico ingeschat en indien nodig actie ondernomen. Zo kunnen cyberaanvallen automatisch gedetecteerd en voorkomen worden.
Trusted identities
Ook trusted identities zullen een essentiële rol gaan spelen in het verzekeren van wendbare cybersecurity. Uiteindelijk zullen we afstappen van wachtwoorden en dit vervangen door nieuwe standaarden. Denk aan fido en biometrie, welke gebruikmaken van de enorme hoeveelheden gegevens die beschikbaar zijn door iot, camera’s, sensoren, het nieuwe 5G-netwerk en ai. Dit zal identificatie en authenticatie niet alleen accurater maken, maar ook onze privacy en veiligheid beter waarborgen.
Quantum encryptie
Tot slot zijn kwantum encryptie en verdediging van cruciaal belang. Wil je inspelen op ontwikkelingen, dan is het belangrijk om te focussen op post-quantum encryptie. Iets dat vandaag nog goed versleuteld lijkt, kan morgen namelijk zo maar ontcijferd worden. Daarom is het cruciaal om cybercriminelen altijd een stap voor te zijn én blijven. Niet alleen in denkwijzen, maar juist ook in de uitrol ervan.
Waardevol
Dat we te maken krijgen met ongekende uitdagingen en dreigingen, staat buiten kijf. Bovenstaande technologieën kunnen helpen ons daar tegen beschermen. Ieder op zich zijn deze technologieën al erg waardevol, maar wanneer ze met elkaar geïntegreerd worden, kunnen ze nóg grotere veranderingen teweegbrengen. Om daartoe in staat te zijn, moeten we blijven ontwikkelen en leren, zodat we veerkrachtig zijn en blijven. Zo kunnen we de wereld op een positieve manier te veranderen en technologie in ons voordeel te gebruiken.
Tom Patterson, chief trust officer bij Unisys