De organisatiestructuur van bedrijven raakt verspreid en is zelfs grenzeloos te noemen. Onmisbare medewerkers, externe vestigingen, faciliteiten en partners kunnen zich overal te wereld bevinden. Is de juiste fysieke locatie niet langer een voorwaarde voor succes, het juiste netwerk is dat wél. Want snelle en veilige toegang tot de juiste applicaties en data is essentieel voor goede bedrijfsvoering.
Bedrijven stappen massaal over naar de cloud om workflows te versnellen en hun gebruikers én locaties beter te kunnen managen, waar dan ook ter wereld. Deze overstap naar public, private of hybride cloudoplossingen wordt er echter niet makkelijker op naarmate de grenzen van bedrijven verder opschuiven. Wanneer de cloud het hart van je organisatie is, verschuift de focus van je activiteiten van je datacenter naar de randen van je netwerk. Dat betekent vaak ook dat de traditionele netwerkinrichting niet langer voldoet: die kan de toename van direct cloud-verkeer vanaf de buitenranden van het netwerk niet meer aan.
Organisaties willen de overstap naar de cloud wel omarmen, maar zijn bang voor de financiële gevolgen die dat heeft. Want hoe pak je de bijkomende netwerkproblemen aan, zonder al te veel nieuwe investeringen en zonder de kwaliteit van je huidige on-premises gebruikerservaring te belemmeren?
Ddi
Een van de manieren om dat aan te pakken is met ddi vanuit de cloud. Ddi staat voor dns, dhcp en ipam. Deze drie onderdelen zijn gezamenlijk vanuit de cloud te managen, waardoor er één centraal beheerpunt ontstaat voor het complete (grenzeloze) bedrijfsnetwerk. De volgende scenario’s laten goed zien hoe cloud-managed ddi hedendaagse netwerkuitdagingen oplost.
Centraal beheer
Door verschillende lokale dns- en dhcp-oplossingen te vervangen door één centrale beheersbare oplossing in de cloud, worden it-silo’s doorbroken en krijgen bedrijven meer grip op hun netwerk en de randen daarvan. Dat leidt uiteindelijk tot verbeterde prestaties van externe vestigingen, snellere toegang tot cloudoplossingen (van waar in het netwerk dan ook) en een verbeterde beschikbaarheid.
Verbeterde flexibiliteit
Niet alle organisaties hebben behoefte aan een organisatiebrede ddi-oplossing op enterpriseniveau. Er zijn genoeg voorbeelden te bedenken waarbij een bedrijf het dns-beheer voor alle locaties op orde heeft, maar daarbij nog dhcp- of ip-diensten wil inzetten voor kleine, regionale kantoren. Tegelijkertijd wil zo’n bedrijf de dddi-diensten voor sommige locaties misschien juist wel uitbreiden. In die gevallen is flexibiliteit het sleutelwoord, en die flexibiliteit is één van de grootste voordelen van cloud-managed ddi.
Vereenvoudigde applicatietoegang
Juist nu het bedrijfslandschap zo ‘versplintert’, is het van het grootste belang dat externe medewerkers of externe vestigingen allemaal toegang hebben tot de juiste apps die voor de bedrijfsvoering cruciaal zijn. Vroeger gebeurde dat met mpls (multiprotocol label switching). Providers zetten een managed netwerk voor een bedrijf op, waar dat bedrijf vervolgens een flinke zak geld voor neertelde. Die architectuur is ontoereikend voor een organisatie zonder grenzen, vertraagt activiteiten op de verschillende locaties en zorgt ervoor dat werk niet optimaal is uit te voeren.
De overstap naar de cloud met applicaties als Office 365 vraagt om een ander soort infrastructuur. Een waarbij ddi centraal ingezet en beheerd kan worden en waarbij verkeer van en naar het netwerk kan plaatsvinden, zonder vertraging of uitval.
Afscheid
In alle bovenstaande gevallen zijn de traditionele netwerkoplossingen ontoereikend of misschien zelfs achterhaald. Een flexibele netwerkoplossing met de juiste cloudgebaseerde oplossingen voor bijvoorbeeld ddi, lost veel van deze oude problemen op en biedt de juiste opstap naar de digitale transformatie, die vooral in deze onzekere tijden zo noodzakelijk is. Zo kun je als organisatie écht grenzeloos zijn: ongeacht waar je kantoren, medewerkers of data zich bevinden. Want dat niet gebonden zijn aan één locatie essentieel is, hebben we de afgelopen maanden wel gezien.
Martin van Son, networking, security en automation consultant bij Infoblox