Brenno de Winter is niet te spreken over het artikel op Nu.nl waarin wordt gesteld dat het eerste onderzoek naar de effectiviteit van de CoronaMelder is mislukt.
‘Lekker integer weer’, twittert security-expert Brenno de Winter deze ochtend als reactie op de berichtgeving van Nu.nl. Even later geeft hij via de telefoon aan dat het vanzelfsprekend is dat er onvoldoende data over testen zonder klachten is. Immers, alleen mensen met klachten mochten zich de afgelopen weken laten testen. Hierdoor kon logischerwijs niet onderzocht worden in hoeverre het testen zonder klachten effectief was. ‘Als maker van een stukje software kunnen we er weinig aan doen dat er minder getest mocht worden. Als de testen weer worden opgestart, kunnen we wel aan de data komen en dus onderzoeken.’
De security-expert, die als privacy-deskundige betrokken is bij de ontwikkeling van de CoronaMelder, benadrukt dat de app niet als vertrekpunt moet worden gezien, maar als aanvulling op het bron- en contactonderzoek. ‘Het is geen boekhouding tot achter de komma, daar is het niet de software voor’. Ook stelt hij dat uit onderzoek, onder meer van de Universiteit van Oxford, blijkt dat bij adoptie door tien tot vijftien procent van de bevolking van een coronameldings-app, de app bijdraagt aan het terugdringen van het aantal besmettingen en doden.
Dat heeft denk ik mede te maken met het feit dat deze app door diverse partijen gebracht is, of op z’n minst sterk de suggestie hebben gewekt, als het beste middel om deze virus te bedwingen.
Zoiets als vertellen dat een zaag het beste middel is om een kast in elkaar te zetten.
Het onderzoek werd geleid door Matthew Abueg
Google Research, Mountain View, CA, USA.
In hoeverre dat nog onafhankelijk is waag ik te betwijfelen.
Alle onafhankelijke studien uit Ierland en Duitsland tonen dat die app niet doet wat er van verwacht wordt.
Mooie nieuwe wereld, een privacy-deskundige die grote kritiek uit op kritieker van de werking van een “gezondheidsapp” naar het motto “niet gehinderd door enige kennis van zaken”. Hij moet Jaap Terhaar maar eens vragen hoe betrouwbaar bluetooth is om afstanden te meten.
Jan, wat verwacht je dat de app doet? Besmettingen voorkomen, corona de wereld uit helpen, geen doden meer door dit virus? Nee, dat doet de app niet. Met ICT los je deze pandemie niet op.
Wat de app wel doet, is een steentje bijdragen aan het bron- en contactonderzoek. Want dat is zonder app hand- en giswerk.
Maak je geen zorgen om je privacy, Google heeft voor de verandering iets opgeleverd wat niet misbruikt wordt om een profiel mee op te bouwen (waarschijnlijk de positieve invloed van Apple, die geeft niet om gebruikersprofielen, die verdienen hun geld door gebruikers flink te laten betalen).
De app die gebruik maakt van de Apple & Google API slaat geen locaties op, alleen (BT) contacten van 15 minuten of meer. En die contacten zijn versleutelde nummers, dus Piet kan op zijn telefoon niet zien dat hij bij Kees in de buurt was, Kees ziet alleen dat hij mogelijk bij een besmet persoon in de buurt is geweest als Piet in de app aangeeft dat hij corona heeft.
Is een BT contact welke aan bepaalde voorwaarden voldoet een goede maatstaf voor een 1,5 meter echt contact? Neen, die discussie is hier al eerder gevoerd. Maar een BT contact is vele malen beter en sneller dan het handmatige onderzoek dat de GGD moet doen.
Wil je geen corona app, geen mondkapje, en geen 1,5 meter afstand bewaren? Blijf dan thuis, dat is het beste. Met isolatie / quarantaine los je de pandemie op. Maar dan moeten er wel voldoende mensen meedoen, en dat is lastig in een wereld waar Facebook als nieuwsbron wordt gebruikt en waar idioten zoals Willem Engel van Viruswaanzin een podium krijgen.
@Frank,
Je toont in je betoog weinig tot geen kennis te bezitten van de medische achtergronden.
Diegenen die kritiek hebben op de genomen maatregelen afdoen als idioten toont een gebrek aan bereidheid de discissie aan te gaan (dat geldt overigens voor beide kanten).
En de ierse studie met de corona-app in het openbaaar vervoer geeft als resultaat dat een random generator net zo precies is, deze ICT-oplossing is een schijnoplossing en werkt niet.
Dat jouw vertrouwen in Google/Apple zo groot is verbaast me, na 35 jaar ervaring met de grote usa-ICT-reuzen heb ik dat vertrouwen niet, deze hebben vaak genoeg getoond dat ze dat vertrouwen niet waard zijn.
@Jan
Apple wil jouw geld, Google wil jouw gegevens. Je kunt een gezamenlijke inspanning interpreteren als een actie om zowel jouw geld als jouw gegevens te willen hebben, maar ik denk dat het een goede daad is die ze breed uitmeten, waardoor ze goodwill kweken. Eentje voor de bühne dus. Niet iets wat een pandemie oplost, maar ook niet iets waar je je druk om hoeft te maken. En het is 1000 maal beter en veiliger dan wanneer overheden zelf iets in elkaar gaan knutselen.
Ik beweer nergens dat ik medische kennis heb. Jij hebt ongetwijfeld meer medische kennis, jij hebt een paar jaar geneeskunde gestudeerd. Gefeliciteerd! Maar dat betekent niet automatisch dat jij gelijk hebt als het over corona gaat.
Lossen mondkapjes de pandemie op? Waarschijnlijk is de positieve impact groter dan de negatieve, je krijgt met mondkapje nog steeds voldoende zuurstof binnen, dus geef gehoor aan het advies om binnen in het openbaar een mondkapje te dragen.
Ik spreek me niet uit tegen kritische mensen. Je hebt kritische mensen nodig, je hebt niks aan jaknikkers die alles slikken. De corona-maatregelen zijn niet zonder gevolgen voor andere zaken waaronder de economie, dus daar mag niet te licht over worden gedaan, wat tegendruk om de juiste balans te vinden is essentieel.
Ik spreek me wel uit tegen domme mensen, zoals de mensen van Viruswaanzin zoals Willem Engel. Mensen die geloven in fabeltjes, zoals dat corona niet bestaat, dat je corona krijgt van 5G straling (en ja, er bestaat overlap tussen deze groepen!!!), en dat we geregeerd worden door een elite van pedofielen, …
Deze aflevering van ZML is verplichte kost: https://www.youtube.com/watch?v=FLoR2Spftwg
@Frank.
“ik denk dat het een goede daad is” dat is je goed recht, al vind ik dat naief.
Behalve een bijna afgeronde studie heb ik enige jaren bij instituties gewerkt aan medisch statistische analyses, mijn ict-carriere in ziekenhuizen gehad, en de artsen geholpen bij de statistische analyses. Of je mijn oordeel vertrouwt of niet, is jouw zaak.
Ook al beschouw je mensen als Willem Engel als dom, kan ik je aanraden de argumenten waarmee die komen serieus aan te horen en met tegenargumenten te bestrijden.
Ik heb al lang een stempel “erg kritisch” heb ik geen probleem mee.
Ter informatie, sinds “corona” heb ik in 6 maanden 900 km gereden, mijn vrijwillige quarantaine, alles met remote toegang, geen bezoeken, en een mondkapje draag ik ook. Alleen de app komt niet op mijn smartphone.
@Jan
Jij vindt mij naïef, en je vindt Willem Engel en Viruswaanzinaanhangers zoals Lange Frans niet dom? Ben je zelf toevallig aanhanger van dit soort complottheorieën? In dat geval denk ik dat verder discussiëren zinloos is.
Doe jezelf een plezier en kijk naar de aflevering van Zondag net Lubach, waar ik eerder een link van heb gegeven.
Het gaat er niet om of ik iemand dom vind. En nee ik ben het niet eens met wat die mensen beweren.
Dit soort verwarde geesten moeten met argumenten bestreden worden of duidelijk gemaakt dat ze zelf geen steekhoudende argumenten hebben. Alleen zo voorkom je de groei van zulke organisaties.
Ik ken dit fenomeen ook in Oostenrijk en voer die lui met wetenschappelijke verhandelingen die hun theorien tegen spreken.
Soms komen die ook met argumenten die steekhoudend zijn, daarom moet die discussie open gevoerd worden, en juist dat ontbreekt aan beide zijden.
In duitsland is er een website “nachdenkseiten.de” die juist dat willen een open diskussie en niet gelijk roepen dat het verzweringstheoretici zijn.
Overigens zojuist op ZDF het programma “Frontal 21” met een uitgebreide melding dat de corona-app niet werkt, de hele organisatie rondom die app deugt in D niet, los van het feit dat de techniek niet werkt.
Kritiekloze volg- en gehoorzaamheid aangaande maatregelen waarvan de doelmatigheid hoogst twijfelachtig is vind ik opmerkelijk. Betreffende de app, deze kan technisch en organisatorisch alleen doen wat Brenno beloofd als er veel meer data verzameld wordt en dat heeft niet alleen impact op de privacy zoals Brenno weet maar ook op de scope van app. Oja, de honger naar data is wetenschappelijk groter dan het respect voor de privacy en de stap van patiënt naar onderzoeksobject is uiteindelijk maar klein zoals Jan heel goed weet.
Betreffende mondkapjes, een filter laat aanzienlijk minder zuurstof door en daarom zul je anders adem moeten gaan halen. Gezonde mensen zullen hier geen probleem mee hebben maar veel ouderen zijn kortademig en lopen het risico dat het zuurstofgehalte in het bloed te laag wordt. En veel gehoorde argumentatie: “Baat het niet, het schaadt ook niet” is dan ook niet helemaal waar. Nu geldt dit voor veel statements als we boekhoudkundig naar de cijfers kijken want het liegen met statistiek maakt ziek.
Zeker, wat dit land nodig heeft is meer discussie door niet-specialisten met een mening.