De noodzaak voor it-beslissers om een edge-strategie te ontwikkelen als aanvulling op het cloudbeleid neemt toe. Dit omdat er nog genoeg obstakels zijn die de adoptie van edge computing in de weg staan. Denk aan een gebrek aan vaardigheden, extra druk op de netwerkbeveiliging en toenemende ict-kosten. Dit komt naar voren uit een internationaal onderzoek van netwerkbedrijf Aruba, onderdeel van Hewlett Packard Enterprise.
Netwerken raken verstopt door grote hoeveelheden data afkomstig van gebruikers- en internet-of-things (iot)-apparatuur. Nu het aantal verbonden devices toeneemt, wordt het lastig de groter wordende hoeveelheden data naar de cloud of datacenters over te brengen. Organisaties zien een uitkomst in het inrichten van een edge-computing-omgeving in een fabriek, supermarkt, magazijn, ziekenhuis of andere werkomgeving of om van daaruit actuele data te verwerken en analyseren.
Het onderzoeksrapport van Aruba geeft als voorbeelden van edge-use-cases onder meer: het volgen en monitoren van items door de voorraadketen in de detailhandel, het toepassen van gezichtsherkenning in de horeca en het gebruik van iot-sensoren in de zorg om patiëntgegevens voortdurend in de gaten te houden.
Volgens het onderzoek van Aruba onder 2.400 it-beslissers wereldwijd maakt iets meer van dan zeventig procent actief gebruik van edgetechnologie; zestien procent geeft aan dit volgend jaar te gaan doen. Veel projecten bevinden zich nog in een pilotfase. Nu al geven it-beslissers aan het moeilijk te vinden om de volle potentie ervan te benutten. Zo zegt 92 procent van de ondervraagden in de organisatie belangrijke vaardigheden te missen om ‘aan de rand’ (de egde) waardevolle data-analyses te maken. Te denken valt aan kennis van machine learning en artificiële intelligence, data-analytische vaardigheden en technische expertise.
Kwetsbaar?
Daarnaast heeft 82 procent dringend de behoefte aan een geïntegreerd systeem om de data van de aangesloten apparaten in de edge te verwerken. Nu bestaat er nog veel onvermogen om data vanuit zoveel verschillende bronnen te verzamelen. Iets minder dan zestig procent geeft daarbij aan zich zorgen te maken over het kwetsbaar worden van hun netwerk door het aan de edge verbinden van al die apparatuur. Ook is de bekostiging van een edgde-omgeving een aandachtspunt, zeker in de huidige Covid-19-crisis.
Uit het onderzoek blijkt dan ook dat het ontwikkelen van een edge-strategie noodzakelijk is, ook om dit soort obstakels weg te nemen. Daarbij moet natuurlijk ook aandacht zijn voor de benodigde aanpassingen van het netwerk, vaak nog gericht op de cloud- en mobiliteitsprocessen in de organisatie. Uniformering van alle netwerkdomeinen, waaronder bekabeld, draadloos en sd-wan, én alle locaties ( campus, bijkantoren, datacenters en werkomgevingen op afstand) is volgens Aruba een vereiste.
Verder bepleit het netwerkbedrijf om voor het netwerkbeheer en de -beveiliging over te stappen op oplossingen die met behulp van artificiële intelligentie het gehele netwerk continu bewaken en problemen waar mogelijk direct en automatisch oplost.
Rapport
De onderzoeksresultaten zijn onderdeel van het rapport ‘At the Edge of Change: Navigating the New Data Era‘ van Aruba. Dit rapport beschrijft de gevolgen van de verschuiving in dataverwerking van de cloud naar de edge, hoe it-beslissers op die trend reageren, de kansen van de edge voor een aantal grote sectoren en de kritieke rol die netwerken in deze verandering spelen.
Het is natuurlijk een heel controversiële gedachte, maar kan al die IOT en andere data niet ‘on premises’ worden opgeslagen ? Dat scheelt toch weer een heleboel bandbreedte en cloud storage capaciteit ?
Natuurlijk is het nadeel dat de eigenaar dan ook meteen de beheerder is van zijn data en dus de grootgraaiers netjes moeten vragen of ze er in mogen kijken, maar z’n internet verbinding komt wel weer vrij eigen gebruik.
Nu ik er zo over nadenk heeft het ook wel iets logisch: Als ik een apparaat koop dat gegevens verzameld, bijvoorbeeld een kamerthermostaat, een bewakingscamera, een deurbel, een smart-tv, een BMW, een PV converter, een pacemaker, een weerstation o.d. dan ben ik de eigenaar van dat apparaat én van de gegevens die dat ding oplevert. Dan moet ik er ook maar zelf voor zorgen dat die gegevens opgeslagen worden als ik dat tenminste wil.
Er zijn vast wel ’tooltjes’ die dat soort gegevens kunnen ontsluiten voor gebruik op mijn smartphone zonder dat ik daarmee anderen lastig moet vallen. Zulke tooltjes zouden dan de gegevens ook bereikbaar kunnen maken voor de anderen die daar belang bij hebben als ik daar tenminste goedkeuring voor geef.
Nu er nog dieper over nadenk zou mij dat ook gedeeltelijk kunnen verlossen van het gevoel dat ik continue in de gaten gehouden wordt.
Edge computing is een gedistribueerd computerparadigma wat de verwerking en de opslag van data dichter bij de locatie brengt waar het nodig is, dit om de responstijden te verbeteren en bandbreedte te besparen. Het is dus niet een controversiële gedachte want latency-gevoeligheid en bandbreedte waren altijd al een showstopper voor een verhuizing van sommige workloads. Betreffende de plaatsing van workloads gaat het vraagstuk niet alleen om het eigendom van data als we kijken naar een controle op de kraan, idealisme van end-to-end netneutraliteit wordt internationaal niet (meer) zo breed gedragen.
Ik maak dus een expliciet onderscheid tussen het leverings- en plaatsingmodel omdat het paradigma van ‘utility’ door containers een bredere toepassing krijgt. En uiteraard kunnen we hierin ook andere netwerk architecturen gebruiken voor de workload portabiliteit. Let wel, het eigendom van bepaalde telemetrie ligt niet altijd bij de eigenaar van de hardware als we kijken naar de belofte van IoT. Want een netwerkbedrijf dat pleit voor artificiële intelligentie aangaande het beheer en de beveiliging leert uiteindelijk ten koste van de klant.
ja thin en fat clients en servers on prem en zelf eigenaar van hardware, software en data.
Nog beter dan edge.
Klinkt vertrouwd, zo werkten we namelijk voor de cloud ook al.
maar dan is het vast niet innovatief..
Dan maar door zo’n grote club als Atos laten uitvoeren, Je weet wel “de ruggengraat van it-industrie” 😛
Krijgen ze er in ieder geval een computable award voor en dan is het goed.