Security-expert Brenno de Winter is te spreken over de uitrol van de CoronaMelder. Met name over het aantal downloads tot nu toe (2,8 miljoen) en de eerste resultaten is hij positief.
Even terug naar de persconferentie van gisteravond. De CoronaMelder is sinds afgelopen zaterdag voor iedereen te downloaden. Waarom sprak minister Hugo de Jonge dan in het geheel niet over de CoronaMelder?
‘Ik vond het niet opvallend. De situatie is nu zo ernstig dat de app alleen niet voldoende bescherming biedt. De app is een tool die kan helpen als je weer alle ruimte hebt om je vrij te bewegen. Die ruimte is er nu niet.’
Wat zijn de eerste ervaringen met de app?
‘Voor de livegang van afgelopen zaterdag hebben we uitgebreid de app getest in vijf GGD-regio’s, te weten Twente, IJsselland, Drenthe, Noord- en Oost-Gelderland en Gelderland-Zuid. Hierbij stond de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid centraal.’
De resultaten hierbij zijn volgens De Winter goed. Zo kunnen ook blinden gebruikmaken van de app, die dan via een audio-label met deze groep communiceert. Hij vervolgt: ‘Ook was er een gebruiker met een loopneus, ze liet zich testen en bleek corona te hebben. Vervolgens kregen haar acht collega’s een melding en ook zij waren besmet met het virus.’
Dit onderstreept volgens De Winter het belang van testen en de app: als de dame in kwestie zich niet had laten testen en de besmetting niet had gemeld, dan waren de andere acht ook niet bekend geworden. Hij geeft aan dat het aantal downloads vandaag op zo’n 2,8 miljoen uitkomt.
‘We zitten boven de kritische tien tot vijftien procent van alle Nederlanders, dus dat is een mooie prestatie. Nu gaat de app ook volop functioneren en invloed hebben op het bestrijden van corona. Het is nu zaak door te groeien.’
Er is veel te doen geweest rond de app. Nu lijkt er vanuit de overheid weinig aandacht voor. Hoe kan dit?
‘Advertenties en radiocommercials waren al ingekocht, maar pas een week geleden is de kogel door de kerk gegaan en ging de Eerste Kamer akkoord met het wetsvoorstel van minister Hugo de Jonge dat de corona-app regelt. Deze week gaan we dus volop starten met social media en advertenties in kranten en op radio en televisie. De kern van de boodschap: voor wie doe jij het?’
Bij Nieuwsuur stond gisteren de kritiek van werkgevers en werknemers centraal dat wie een melding krijgt via de app, wordt geadviseerd om tien dagen in quarantaine te gaan. Je mag jezelf niet laten testen, tenzij je klachten hebt. Hoe staat u hier tegenover?
‘Wat we met de app doen, is hetzelfde als het bron- en contactonderzoek door de GGD. Met de app heb je echter een hogere trefzekerheid. Immers, wie weet er nog precies met wie hij of zij de afgelopen veertien dagen binnen anderhalve meter minstens vijftien minuten contact heeft gehad? Het is altijd vervelend nieuws voor bedrijven, maar als je organisatie een superverspreider wordt, gaat de boel twee weken dicht. De realiteit moet blijkbaar nog bij ondernemingen doordringen. Er is nu eenmaal geen ‘magic bullet’ die het virus doet verdwijnen.’
Komen er nog updates van de app?
‘Jazeker. De belangrijkste update is dat we de app internationaal in gaan zetten. Er zijn in Europees verband afspraken gemaakt en de internationale app is nu in ontwikkeling. Daarvoor wordt ook een nieuwe set van beveiligingsregels toegevoegd en de data protection manager (dpm) geüpdatet.‘
De Winter wijst erop dat er vanuit de Tweede Kamer gevraagd is of de ‘Google’-laag binnen de app is te vervangen door een eigen laag. Toelichtend: ‘Er zijn veel zorgen dat Apple en Google de api hebben gemaakt. De Eerste Kamer heeft nu een motie aangenomen die ons verplicht te kijken naar vervanging van die laag. Dat proces ben ik nu aan het starten. Ook gaan we een bug bounty organiseren, waarbij geïnteresseerden op jacht gaan naar bugs binnen de app. Kortom, de CoronaMelder is een domme app, maar er nog veel werk aan de winkel om de app dom te houden.’
@oudlid
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1306801/
Grof gezegd vinden vele virus-infecties hun oorsprong in een van een dier op de mens over-gesprongen virus.
Dan muteert het echter en veroorzaakt een epidemie bij mensen.
Deze stam van corona is een voor mensen ziekmakend virus, klinische gezien zijn mij geen (of nauwelijks) gevallen bekend waar een dier een mens geïnfecteerd heeft.
“gebaseerd op de aanname van verspreiding middels aerosollen”
Respiratore virussen verspreiden zich via druppelkernen, dat is genoegzaam bekend en ook dat afstand en het vermeiden van grote groepen mensen het risico duidelijk vermindert, in samenhang met influenza vindt je daarover bergen literatuur.
Dat corona zich door kontact-infecties verspreid is onwaarschijnlijk, daar zijn de meeste virologen het over eens.
@Oudlid Klopt met wat je zegt dat het verstandig om in de zorg te investeren maar dat is iets van lange adem. Nu was het probleem dat de zorg het helemaal niet aankon, de stroom van corna patienten. Vandaar al die maatregelen. Is Rutte daar alleen verantwoordelijk voor? Nee dat vind ik niet, de neo liberale tijdgeest die aan de basis hiervan staat is al zo een beetje 30 jaar in ontwikkeling.
En ja, ik zie een grote overeenkomst tussen bijvoorbeeld de zorg en de ICT. Vertrouwen is goed, controle is beter. Zo is het toch? Maar wat je in beide sectoren ziet dat het proces en de verantwoording belangrijker zijn geworden dan de inhoud. Zie je in andere sectoren. Wantrouwen als kenmerk van de markbureaucratie. In de zorg zie je enorme administratieve overhead, in de ICT zie je de opkomst van de proces begeleidings methodes zoals de scrum en de lean en al zijn broertjes en zusjes.
Jan,
Veel virussen zijn wel afwijkend in hun RNA maar niet in de strategie van verspreiding. Spreekwoordelijk kanarie in de mijn aangaande de verspreiding die virologen gebruiken zijn vooral modellen die (nog) niet goed afgesteld zijn op allerlei kleine fluctuaties. Zo wordt de overdrachtssnelheid van respiratoire infecties door het immuunsysteem bepaald en het virus discrimineert hierin nogal op leeftijd. Studies bewijzen we veel doelmatiger en met minder schade aan de economie de curve onder controle krijgen met de kleine hamertjes van een ‘intelligente lockdown’ dan met één grote hamer van een totale shutdown. Het risico bij laatste is dat we in oneindige golfbewegingen komen want het is niet nieuw dat als de R in de maand komt het reproductiegetal van allerlei virussen toeneemt.
Naast besmetting van mens-op-mens en vanuit dierlijke reservoirs, zoals we zagen bij nertsenfokkerijen, kan de besmetting ook via luchtcirculatiesystemen. Laatste wordt nog niet overtuigend als feit aangenomen maar geeft wel te denken over het ‘Sick Building Syndrome’ en bepaalde maatregelen.
Louis, de zorg kon de eerste golf aan en daarvoor applaudiseerde de politiek enthousiast maar vervolgens renden ze hard weg Om Winston Churchill aan te halen: “Never was so much owed by so many to so few.” en aangaande het vertrouwen en controle heb ik Rutte liever voor me dan achter me als het om de rugdekking gaat want het verschil tussen een schuttersput graven of je eigen graf gaat om de middelen die je krijgt. Het veel beloven en weinig leveren heeft niets met een neoliberale tijdsgeest te maken maar is gewoon kiezersbedrog.
@Oudlid De zorg kon het helemaal niet aan, het was kantje boord. Het was ic bedden schrapen, patienten over het land verdelen en uiteindelijk was er hulp van de buren nodig. Er was een tekort aan materiaal, mensen in tehuizen werken konden zich niet beschermen. En ja, de staat van de zorg, maar van meer onderdelen in de samenleving zijn bepaald door het neoliberale marktmechanisme. Dat betekent wantrouwen en veel administratie.
Kenmerkend vind ik hoe het nu met het testen is georganiseerd. Een wilde markt van beunhazen. Eerst doe je iets in de horeca, de volgende dag heb je een teststraat. Paar pijlen op de weg, spatschermen reageerbuisjes, klaar ben je.
Rutte vond ik het de eerste periode prima doen maar op dit moment vind ik ondermaats. Te traag, niet doortastend, te vrijblijvend. Het is ook niet makkelijk! Vind het wel een leuke vent maar daar koop je geen brood voor.
Louis,
Tijdens de eerste golf werd personeel van verpleeghuizen niet of nauwelijks getest, nu leidt het testbeleid tot personele tekorten. Tijdens eerste golf werkte het personeel van verpleeghuizen grotendeels zonder mondkapjes, nu gehele dienst met mondkapje wat een enorme fysieke belasting is en voor nog meer personele tekorten zorgt. Onze koning heeft spijt betuigd voor zijn vlucht naar Griekenland maar veel zorgpersoneel heeft geen of nauwelijks vakantie gehad, de vermoeidheid begint dan ook ook zijn tol te eisen wat wederom zijn weerslag heeft op personele tekorten. Kortom, de werkdruk is tijdens de tweede golf vele malen groter maar het applaus is ondertussen verstomd.
Het in snel tempo opleiden van mensen om ze relatief simpele medische handelingen te laten verrichten is gewoon een vorm van mobilisatie. Zonder een personele opschaling van de zorg heb je niks aan IC bedden zoals Winston Churchill zonder piloten ook niks aan alle nieuwe Spitfires had. Als ze in Den Haag in oude patronen blijven denken dan zullen we de strijd verliezen.