In de strijd tegen cybercriminaliteit moet de overheid vaker optreden als eerste gebruiker van nieuwe technologie. Dat stelt luitenant-generaal Onno Eichelsheim, plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten en lid van de Cyber Security Raad (CSR), naar aanleiding van een nieuw rapport van dit onafhankelijke adviesorgaan van het kabinet.
De CSR constateert dat de cybercriminaliteit toeneemt en georganiseerde misdaad en kwaadwillende landen een dreiging vormen. Daarbij wordt vaak nieuwe technologie gebruikt. Om Nederland hiertegen te beschermen, is het noodzakelijk dat ons land zelf ook nieuwe technologie inzet, staat in het rapport. ‘Het kabinet moet hier structureel op inzetten, omdat de bad guys dit ook doen’, aldus Eichelsheim.
Namens de raad adviseert de luitenant-generaal de overheid om als launching customer op te treden voor fabrikanten van dergelijke nieuwe technologie. ‘De overheid heeft direct baat bij de inzet van nieuwe technologieën en biedt tegelijkertijd een aantrekkelijk perspectief aan organisaties die zich daarvoor inzetten.’
Beleid
Verder adviseert de raad om jaarlijks een actueel overzicht van technische ontwikkelingen te maken die relevant zijn voor de cyberweerbaarheid. ‘We moeten weten wat er speelt om daar tijdig maatregelen voor te treffen.’ Het overzicht gebruikt de overheid vervolgens om beleid uit te stippelen.
‘Onze cyberweerbaarheid moet in de pas blijven lopen met de digitale stroomversnelling die we nu doormaken’, schrijft de raad in het rapport (pdf). Volgens de adviesorganisatie digitaliseert de samenleving extra snel door de coronacrisis. Eichelsheim roept op tot nauwe samenwerking tussen rijksoverheid, lokale overheden, het bedrijfsleven en de wetenschap. Hij vindt dat de overheid daarbij een stimulerende rol moet spelen, door het nemen van de regie op samenwerking.