Messagebird heeft in een Series C-investeringsronde, geleid door Spark Capital, tweehonderd miljoen dollar opgehaald. De Amsterdamse leverancier van zakelijke communicatiesoftware wil met het verse kapitaal fors investeren in zijn wereldwijde team en verder uitbreiden naar kernmarkten in Europa, Azië en Latijns-Amerika.
De investering van tweehonderd miljoen dollar wordt gedaan met medewerking van Bonnier, Glynn Capital, LGT Lightstone, Longbow, Mousse Partners en New View Capital, plus de bestaande investeerders Accel, Atomico en Y-Combinator.
Met de software van Messagebird kunnen bedrijven op verschillende manieren communiceren met hun klanten of het nu sms, Whatsapp, spraak, Wechat, klassieke e-mail, Messenger, Google Business Messaging, Line, Telegram danwel een ander populair communicatiemiddel betreft. Ook kunnen zij hun messaging-platformen met de software beheren.
Volgens oprichter/directeur Robert Vis is de vraag naar de communicatiesoftware van het bedrijf fors gegroeid door de lockdown-periode in de huidige coronacrisis. Wereldwijd zoeken bedrijven naar andere manieren om met klanten te communiceren, nu fysiek bezoek aan winkels wordt afgeraden en de traditionele bezetting van callcenters door het thuiswerken onmogelijk is.
Het bedrijf rekent multinationals en snelgroeiende scale-ups tot zijn klanten, zoals Heineken, Amber Alert, Lufthansa Airlines, Hugo Boss, Rituals Cosmetics, SAP, Uber, HelloFresh en Deliveroo. Overigens werken nog lang niet alle vijftienduizend klanten van Messagebird met de nieuwe omnichannel-cloudoplossingen van het bedrijf. Het gaat om een derde van de klantenkring. Maar Vis verwacht dat de rest snel zal overstappen en afscheid wil nemen van klassieke communicatiekanalen als e-mail en spraak.
Notering?
Messagebird werd in 2011 opgericht door Robert Vis en Adriaan Mol. De laatste is tegenwoordig vooral actief met betalingsverwerker Mollie en haalde vorige maand zelf in een tweede grote investeringsronde negentig miljoen euro binnen. Messagebird kreeg in 2017 een injectie van zestig miljoen dollar. Die Series A-ronde werd geleid door de Silicon Valley-investeerder Accel. Ook Atomico en de bestaande investeerder Y Combinator deden mee.
Vorig jaar werd in een B-ronde nog eens 38,4 miljoen dollar aan vers groeigeld binnengesleept. Behalve dit durfkapitaal zijn er geen externe financierders of externe investeerders. In 2018 bedroeg de omzet 113 miljoen euro. Maar Vis verwacht door de recente kapitaalinjecties dit jaar nog te kunnen doorgroeien naar een omzet van driehonderd miljoen euro.
Messagebird is niet de eerste Nederlandse communicatie-aanbieder die aan de weg timmert. Zo verkreeg Cm.com dit jaar een notering aan de aandelenbeurs Euronext Amsterdam. Directeur Vis liet eerder dit jaar nog weten ook beursplannen te hebben; Messagebird zou uiterlijk medio 2021 een notering moeten krijgen. Of die plannen worden uitgesteld nu er zoveel geld is opgehaald, is vooralsnog onduidelijk.