Bijna alle betrokken Atos-medewerkers van de afdeling TEC Generic PM/SDM weigeren mee te gaan naar het nieuwe bedrijf IBS. 102 van de inmiddels 111 overgebleven project- en servicemanagers hebben hierover een petitie van vakbond FNC-ICT ondertekend. De directie had na eerdere kritiek een aangepast plan opnieuw bij de ondernemingsraad ingediend. Maar de or heft wederom een negatief advies gegeven.
De afdeling TEC Generic Projectmanagement is onderdeel van de divisie Business & Platform Solutions (B&PS) bij Atos. Er werken projectleiders, servicemanagers, programmamanagers en transitiemanagers. Volgens de it-dienstverlener behoren deze generieke activiteiten niet meer tot kern van het bedrijf. Daarom heeft Atos besloten de afdeling onder te brengen bij een nieuw opgezet bedrijf – IBS – met daarbij een bruidsschat (startkapitaal en afspraken over samenwerkingen).
Van de oorspronkelijke 164 medewerkers zijn er nog 111 over; daarvan hebben de 102 medewerkers de petitie van FNV-ICT ondertekend om te stoppen met het voorgenomen outsourcingsplan. Zij geven aan dat zij geen vertrouwen hebben in de overgang en hieraan niet willen meewerken. De petitie is maandag online overhandigd aan de directie van het bedrijf. Dat gebeurde in een setting waarbij zo’n tachtig Atos-medewerkers virtueel aanwezig waren.
Petitie
Volgens FNV-bestuurder Ger Kinkenberg heeft de directie de petitie aangenomen maar nog geen reactie gegeven. Hij kan zich niet voorstellen dat na het negatieve or-advies en de afwijzing door bijna alle medewerkers het plan nog doorgang zal vinden. Met het tekenen van de petitie is er geen basis waarop de Wet overgang van onderneming zou gelden. Als de medewerkers niet mee willen gaan, dan valt er niets over te dragen, aldus de vakbond.
Klinkenberg: ‘Wij hebben grote bedenkingen bij deze zogenaamde outsourcing. Er kleven onzekerheden aan. Zo bestaat IBS nog maar kort. Hoe levensvatbaar is dat bedrijf dan? Dat weten we niet.’ Hij ziet weinig visie bij de startup en zegt dat eigen middelen ontbreken om tegenslagen op te vangen. ‘En wat gebeurt er dan met de medewerkers als dit bedrijf het niet redt? Zij krijgen geen keiharde garantie dat ze dan terug mogen keren naar Atos.’
De vakbondsbestuurder denkt dat Atos onder de noemer ‘overgang van onderneming’ op een goedkope manier en geruisloos van personeel af wil komen. ‘De wet is juist bedoeld om werknemers te beschermen. Die mag je niet als vrijbrief gebruiken om makkelijk je medewerkers te lozen.’
Geen durfals
Atos zei in een eerdere reactie dat het juist de bedoeling is om voor deze groep werknemers in een nieuwe omgeving perspectief te bieden op werkgelegenheid op langere termijn. Ook wees de automatiseerder erop dat de betrokken investeerders en het management een trackrecord en referenties hebben én bonafide zijn.
De vakbond heeft het uitbestedingsplan laten analyseren door een externe expert. ‘Die bestempelt het als ‘zeer uitdagend’ waarbij werknemers een onzekere toekomst krijgen toegeschoven, zegt Klinkenberg. ‘Je hebt hier bovendien te maken met een behoudende, wat oudere, gedegen groep medewerkers. Niet met een groep jonge durfals.’