De Amerikaanse softwareontwikkelaar John McAfee is in Spanje gearresteerd voor belastingontduiking in de VS. Dat heeft het Amerikaanse Justice Department meegedeeld. McAfee, bekend van het gelijknamige antivirusprogramma, wacht nu op zijn uitlevering, meldt Bloomberg.
McAfee wordt er van beschuldigd dat hij zijn Amerikaanse belastingaangiften tussen 2014 en 2018 niet heeft ingediend en verschillende activa voor de fiscus heeft verborgen gehouden, waaronder vastgoed, auto’s en een boot.
Volgens de aanklagers zou McAfee miljoenen dollars aan inkomsten hebben gehad die hij nooit heeft aangegeven. Die inkomsten zouden afkomstig zijn van de handel in cryptogeld, speeches, consultancy en de rechten op de verkoop van zijn levensverhaal voor een documentaire. Al het geld daarvoor werd gestort op rekeningen van derden.
Als McAfee schuldig wordt bevonden, riskeert hij vijf jaar cel voor belastingontduiking en vijf jaar voor het niet indienen van de belastingaangifte.
McAfee heeft een rijke geschiedenis van aanvaringen met de wet. De excentrieke softwareontwikkelaar werd ooit in verband gebracht met een moord in Belize (hoewel hij daar nooit voor beschuldigd werd) en vloog vorig jaar even in de gevangenis in de Dominicaanse Republiek omdat hij het land was binnengekomen met een reeks vuurwapens.
Zijn belastingperikelen vormen ook niet de enige juridische kopzorg momenteel. Enkele dagen voor zijn arrestatie kondigde de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) ook al aan dat ze McAfee vervolgen voor het promoten van cryptomunten op Twitter, maar zonder daarbij te vertellen dat hij ervoor betaald werd.
Miljard
McAfee richtte in 1987 het gelijknamige, succesvolle softwarebedrijf op dat in antivirus- en beveiligingsprogramma’s was gespecialiseerd. Het bedrijf werd in 2010 overgenomen door Intel en twee investeringsfondsen voor 7,7 miljard dollar. Intel was van plan om de software rechtstreeks in zijn chips in te bouwen, maar dat werd geen succes. In 2016 verkocht Intel een aandeel van 51 procent in het bedrijf aan een van de twee fondsen. Daar kreeg het bedrijf nog 1,1 miljard voor.