Het ministerie van Justitie en Veiligheid (J&V) is in zee gegaan met Headfirst, Isense Consulting en Yacht om meer ict'ers in vaste dienst binnen te halen. Het betreft een zogeheten detavast-constructie: eerst worden medewerkers gedetacheerd; daarna volgt bij wederzijdse instemming een vast dienstverband.
De term detavast – een samentrekking van detachering en vaste dienst – duikt steeds meer op in publieke aanbestedingen. Zoals in de grote ict-inhuuraanbesteding van het ministerie van Justitie & Veiligheid. Een van de twee percelen heet Detavast: daarbij biedt een geselecteerde personeelsmakeleaars ict-medewerkers voor bepaalde opdrachten aan met de intentie om na een bepaalde periode in vast dienstverband te komen. Daarvoor wordt een persoonlijk ontwikkelingsplan opgesteld.
Voor overheidsorganisaties is deze constructie een manier om aan gekwalificeerd ict-personeel te komen, wat al jarenlang een opgave is voor de publieke sector. In het geval van het detavast-perceel bij J&V: daar zijn HeadFirst (In de combinatie met Working Talent en Young Global People), Isense Consulting en Yacht als winnaars uitgekomen. De raamovereenkomsten starten op 1 oktober 2020 en kennen een looptijd van maximaal vier jaar. De totale geraamde waarde bedraagt zo’n 2,5 miljoen euro.
Inhuur
Het andere perceel van de tender ‘Raamovereenkomst voor het tijdelijk ter beschikking krijgen van ict-professionals’ van V&J is het veel grotere ‘ICT-inhuur professionals’. Computable berichtte daar eerder al de winnaars over. Inmiddels zijn er wat meer partnerpartijen bekend. De zes raamcontracten zijn gesloten met, in volgorde van ranking: het consortium met hoofdaannemer Linkit, Divetro & Bartosz, de combinatie Caesar, Bergler & VX, SynProfs, Seven Stars, Headfirst en Sogeti.
Linkit laat in een toelichting nog weten dat het verantwoordelijk is voor de aanvoer van systeem- en applicatieontwikkelaars, data-engineers en infrastructuurspecialisten. DiVetro levert daarbij informatieanalisten, sourcingspecialisten, regisseurs, agile consultants en projectmanagers en Bartosz de agile-testers. Bovendien haken in deze combinatie ook nog Specialisterren (sociaal bedrijf gericht op testdiensten) GLO Integration (it-integratie voor Tibco en Mule Software) en Profource (enterprise resource planning – erp – specialist, onder andere voor Oracle en Netsuite) aan.
Ook deze raamovereenkomsten gaan per 1 oktober van kracht. De contracten hebben volgens het bestek een maximale looptijd van vier jaar en een geraamde maximale omvang van 120 miljoen euro. Al noemt Headfirst een bedrag van 107 miljoen en Linkit 105 miljoen euro.