Pas afgestudeerde ict’ers komen in de huidige omstandigheden maar moeilijk aan een baan. Dat komt enerzijds doordat (freelance) ict’ers met meer ervaring weer op de arbeidsmarkt beschikbaar komen vanwege uitgestelde of geannuleerde projecten. Anderzijds sluit het aanbod van de starters vaak niet aan bij de vraag van werkgevers, waardoor de kandidaten met meer ervaring eerder in aanmerking komen voor de geplaatste vacature.
Dat constateert Gerbert Jan Valk, directeur van ict-detacheerder Linden-IT. Hij concludeert op basis van cijfers van het UWV de werkloosheid flink toeneemt, maar ziet ook het aantal werkenden op de arbeidsmarkt stijgen. Starters zijn hier een groot onderdeel van de nieuwe werkende, merkt hij binnen zijn eigen organisatie.
Wat denkt u? Komen starters in de huidige arbeidsmarkt moeilijk aan het werk? En komt dat dan doordat meer ervaren ict’ers nu beschikbaar komen? Of speelt de problematiek bij starters al veel langer en is dit niet verslechterd door de uitbraak van de coronacrisis?
Kunnen we beginnen met de “Starter” iets beter te definiëren, want ik kan me voorstellen dat er nogal een verschil bestaat op basis van bijvoorbeeld opleidingsniveau, -instituut, en cijferlijst. Als iemand van de informaticaopleiding aan de TU Delft met gemiddeld een acht geen baan meer kan vinden, dan pas ga ik mij zorgen maken.
Suzanne,
Je schrijft dat Gerbert Jan Valk ziet dat starters een groot deel van de nieuwe werkende zijn maar je vraagt vervolgens het omgekeerde met een opmerkelijke sturing in de vraagstelling aangaande alle werkloze IT-ers met ervaring. Verder ben ik heel benieuwd wat ‘afgestuurde ict’ers’ zijn, ik neem aan dat je afgestudeerde ict-ers bedoeld hoewel het natuurlijk ook de van school afgestuurde ict-ers zonder een diploma kunnen zijn door Corona crisis.