Quantum computing is een opkomende en veelbelovende technologie, maar heeft de naam complex en duur te zijn. Ook verkeert de technologie nog in de ontwikkelingsfase; er zijn nog tal van technische uitdagingen op te lossen. Veel organisaties wachten daarom op de eerste succesverhalen voordat zij er zelf mee beginnen.
Er is een groep bedrijven die nu al aan de slag gaat met quantum inspired computing, een goedkoper en praktischer alternatief voor optimalisatievraagstukken in elke sector. Uit Fujitsu-onderzoek blijkt dat organisaties denken hun investeringen in systemen ontwikkeld met deze quantumprincipes snel terug te verdienen.
Hoewel klassieke computerplatformen krachtiger worden (de snelste supercomputer is een Fujitsu-systeem, zie Top500.org), zijn er nog veel berekeningen en formules die niet opgelost kunnen worden – en aldus de basis kunnen zijn voor bijvoorbeeld weersvoorspellingen of een beleggingsportfolio. Zelfs ogenschijnlijk eenvoudige problemen zoals bijvoorbeeld het berekenen van het gedrag van vloeistoffen wanneer je een wolkje melk in je kopje koffie schenkt, zijn niet op te lossen. Vooral problemen met meerdere dimensies (zoals het weer of vaccins) blijven moeilijk te berekenen met traditionele computers.
Een oplossing lijkt te kunnen zitten in computertechnologie gebaseerd op natuurkundige verschijnselen in de natuur, genaamd quantumcomputers . De laatste jaren zetten bedrijven zoals Google, IBM en Microsoft de stap van theorie naar praktijk. En in Nederland is de TU Delft ermee bezig, met het platform Quantum Inspire, waarmee meer organisaties met quantumberekeningen aan de slag kunnen. Toch is op dit moment slechts twintig procent van de Nederlandse it-professionals bekend met quantum computing, zo bleek onlangs uit de door Computable gepubliceerde resultaten van het ‘IT-Trendonderzoek‘ van Supply Value.
Aantrekkelijk alternatief
Tachtig procent van de it-professionals is dus niet, of nauwelijks, bekend met quantum computing. Dat dit precies dezelfde score is als in de vorige editie van het jaarlijks gehouden onderzoek, zou betekenen dat de trend niet echt doorzet. De gegeven verklaring: organisaties zijn vooral benieuwd naar de praktische toepasbaarheid en de eerste succesverhalen, voordat zij hier zelf mee beginnen of zich erin verdiepen. Dit ondanks de stappen die grote techbedrijven het afgelopen jaar hebben gezet rondom quantum computing (bijvoorbeeld Google, dat eind 2019 een complex wiskundig vraagstuk in enkele minuten oploste met een quantumcomputer, waar een reguliere computer jaren over zou hebben gedaan) en daarbij ‘quantum supremacy’ claimde. Het gaat ook voorbij aan afgeleide technologieën die nu al een aantrekkelijk alternatief bieden, zoals quantum inspired computing waarbij technieken van quantumcomputers zoals het uitvoeren van berekeningen in parallel ook zijn te verwerken op basis van traditionele computers
De door Fujitsu ontwikkelde Digital Annealer gebruikt een digitaal circuit-ontwerp dat geïnspireerd is op deze quantumprincipes. Hiermee is het mogelijk complexe optimalisatievraagstukken met veel verschillende combinaties snel op te lossen, zonder de extra complicaties en kosten die normaliter geassocieerd worden met quantum computing-methoden. De architectuur van de Digital Annealer van Fujitsu overbrugt de kloof tussen de ‘klassieke’ computers van vandaag en de quantumwereld van morgen. En dat deze technologie vandaag al nodig is, is overal te zien. Van farmaceutisch onderzoek tot stresstesten van financiële modellen en het slimmer inrichten van logistieke processen: veel van deze vraagstukken zijn veel efficiënter op te lossen, als organisaties maar in staat zouden zijn om hun beschikbare data effectiever te gebruiken.
Bewustzijn bedrijven neemt toe
Quantum computing zet dit jaar nog niet door? Het is maar hoe je het bekijkt. Forrester deed begin dit jaar onderzoek naar quantum inspired computing en merkte op dat het bewustzijn van bedrijven rondom het fenomeen toeneemt. Wie dus denkt dat quantum computing vooral een trend is voor morgen en vandaag nog geen aandacht behoeft, kijkt in dat geval niet verder dan zijn neus lang is. Natuurlijk, er komt wellicht een moment dat we allemaal de beschikking krijgen over quantumtechnologie. En dat moment is nog niet nu. Wél is er nu al de mogelijkheid om het verschil te maken met ‘quantum inspired’ computing.
Carlos Cordeiro, cto Fujitsu Spain, en Pascal Huijbers, cto Fujitsu Western Europe
“Tachtig procent van de it-professionals is dus niet, of nauwelijks, bekend met quantum computing.”
20% wel. Misschien Ewout, die werkt daar tenslotte als principal architect.
Meestal vertelt hij wat anderen fout doen of vergeten of dat hij lang geleden al iets heeft voorspeld dat uiteraard is uitgekomen, maar wellicht komt hij ons uitleggen wat “quantum inspired computing” nou eigenlijk inhoudt.
Klinkt beetje als de marketing term HD ready. Wel ready, maar nog niet full HD. Dat begreep ik ook al niet.
Dino,
Ik werk inderdaad bij een organisatie die heel innovatief is en kan je dan ook van alles voorspellen maar zoals je wellicht weet leert de tijd. En betreffende het voortschrijdende inzicht aangaande een aantal ontwikkelingen heb ik geen afstand genomen van mijn eerdere opinies maar heb ik bedankt voor de eer als computable-expert. De reden hiervoor leg ik je graag uit onder het genot van een glas bier welke betaald is door de redactie. Lijkt me een mooi moment om kennis te maken en van gedachte te wisselen over de toekomst zoals ik ooit deed in Computable panels.
En je hebt geen ‘quantum inspired’ computing nodig om te zien dat ik in deze panels ook geen Pinokio was toen ik voorspelde dat de cloud kansen bood maar geen wonderen als het ging om het verder kijken dan je neus lang is. Dat is ook het antwoord wat ik momenteel voor je heb over quantumtechnologie. Kernpunt waar ik je op wil wijzen is een effectiever gebruik van data door organisaties en betreffende de marketing wil ik er even op wijzen dat jij geen één opinie gepubliceerd hebt onder de naam Dino. Oja, ik stond ooit met stip op één als het ging om opinies en reacties maar ik laat tegenwoordig de eer graag aan anderen. En het was dus geen ‘quantum inspired’ computing maar Human Centric IT wat leidde tot dit besluit.