De keuze voor een iot-oplossing komt vaak voort uit een specifiek probleem. Steeds vaker kiezen bedrijven echter voor een iot-oplossing om data te genereren en daarmee hun business te optimaliseren. Maar wat blijkt? Bijna de helft van de bedrijven in de maakindustrie gebruikt de data uit iot amper, met een frozen datalake tot gevolg. Hoe zorg je ervoor dat je deze data wél optimaal inzet en kansen benut?
Het wordt steeds belangrijker om een data-driven business te creëren om te kunnen blijven concurreren met andere bedrijven. Maar data genereren op zichzelf is niet de oplossing. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de bedrijven die data verzamelen met internet of things (iot) maar weinig gebruik maken van die data. Redenen die hiervoor genoemd worden zijn te hoge kosten, een gebrek aan kennis en het niet kunnen vergaren van relevante inzichten uit de enorme hoeveelheden data. Hoe moet het dan wel? Hier volgen vijf tips.
1. Deel kennis over iot en data binnen het bedrijf. Kennis over iot met de organisatie delen is essentieel. Het bedrijf kan pas echt de data volledig benutten wanneer de medewerkers betrokken zijn bij de implementatie van iot. Alle niveaus binnen de organisatie moeten ermee leren werken. De werknemers staan hierdoor ook meer open voor de veranderingen die voortvloeien uit de iot-implementatie en kunnen de doelstelling ervan ondersteunen. Dit zal ertoe leiden dat processen soepeler verlopen en de verwachte meerwaarde opleveren.
2. Prioriteer beveiliging en privacy. Het risico op inbreuk wil je tot een minimum beperken. Daarom is het noodzakelijk om vanaf het begin af aan het iot-systeem goed te beveiligen. Dit begint met het up-to-date houden van de software en apparaten, door risico’s te identificeren, patches te installeren, periodiek te testen, te loggen en ervoor te zorgen dat alle werkprocedures die betrekking hebben op systeembeveiliging nauwgezet worden gevolgd. Hierbij is het ook van belang dat privacy wordt meegenomen in het hele ontwerp. Privacy by design houdt in dat privacy standaard is geïntegreerd in het iot-systeem.
3. Wijs iemand aan om de verzamelde gegevens te beheren. Het analyseren en beheren van gegevens kost tijd. Bedrijven worden overspoeld met data die gemonitord, gecontroleerd en geanalyseerd moeten worden. Deze taak wordt vaak onderschat. Databeheer is geen parttimebaan maar vereist een specifieke projectmanager die toegewezen wordt. Operationele en analytische kwaliteiten zijn hierbij van belang. Alle data die worden verzameld, moet worden samengevoegd tot een succesvolle aanpak die aansluit bij het doel van de organisatie.
4. Bepaal een doel en houd focus. Zorg er altijd voor dat er een tastbaar voordeel aan de iot-implementatie verbonden is. Het verzamelen van data met het idee er later waarde uit te halen, is geen verstandige aanpak en brengt onnodige risico’s met zich mee. De beheerder van de data kan zich dan ook beter focussen en gerichtere analyses doen. Focus is belangrijk en leidt uiteindelijk tot een stabielere en veiligere optimalisatie van het bedrijf.
5. Wees voorzichtig met te snel opschalen. Voordat de iot-apparaten op grote schaal worden ingezet, is het van belang om ze te testen en er zeker van te zijn dat ze naar behoren werken en leveren wat nodig is. Door klein te beginnen, hoeven de kosten van de implementatie niet meteen heel hoog te zijn en kan er eerst gekeken worden of de eerste verzamelde data het bedrijf opleveren wat gewenst is.
Commodity
Iot wordt steeds meer een commodity. Door nieuwe technologische ontwikkelingen, worden sensoren steeds goedkoper en is de levensduur steeds langer. Hoe blijf jij je onderscheiden? Door juist de data goed te gebruiken, blijf je de concurrent een stap voor.