Shell en Microsoft gaan een nieuwe strategische alliantie aan om de CO2-uitstoot terug te dringen. Hun bestaande technologische samenwerking wordt uitgebreid en verdiept. Doel is het innovatietempo te versnellen ter ondersteuning van ‘schone’ brandstoffen en energietransitie.
Microsoft-topman Satya Nadella kondigde tijdens de conferentie Microsoft Ignite aan intensiever te gaan samenwerken. Shell wil in 2050 CO2-neutraal worden. Microsoft wil tegen die tijd zelfs meer CO2 compenseren dan er vrijkomt in de atmosfeer. Ook de klanten van beide ondernemingen worden geholpen in hun streven naar duurzaamheid. Volgens Huibert Vigeveno, directeur downstream (onder andere raffinage) bij Shell, werken beide partners al goed samen. Shell is al drie decennia lang een grote klant van Microsoft.
Shell gaat aan Microsoft vernieuwbare energie leveren. In 2025 wil Microsoft alleen nog maar groene energie gebruiken. Daarvoor komen wind, waterkracht, zon, bodem, buitenluchtwarmte en biomassa in aanmerking.
Tools
Verder gaan beide ondernemingen verder samenwerken op gebied van kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, ai). Toegang tot real time data brengt al waardevolle inzichten. Ai wordt ingezet om de veiligheid van de werknemers en de petrochemische complexen te vergroten. Ook draagt ai bij tot een hogere efficiency. De afgelopen drie jaar is al aardig wat vooruitgang geboekt, onder meer bij de optimalisering van de productie.
Shell en Microsoft werken ook samen bij de ontwikkeling van nieuwe digitale tools. Deze moeten leveranciers en klanten van Shell ondersteunen bij het terugdringen van de CO2-uitstoot. Een ander terrein waarop wordt samengewerkt, is dat van de duurzame vliegtuigbrandstof. Cloudomgeving Azure ondersteunt ook een systeem van Shell dat algoritmes gebruikt die in een vroeg stadium roestvorming kunnen herkennen.
Overigens kondigde Microsoft eerder deze maand ook een strategisch partnerschap met BP aan. Deze samenwerking richt zich op smart cities, schone energieparken, energieverbruik bij consumenten en het industriële internet of things. Ook BP gaat steeds meer in de cloud werken.