Met een vr-bril (virtual reality) zijn longkankeroperaties nauwkeuriger te verrichten. Chirurgen in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam spreken van een grote sprong voorwaarts.
Met de vr-bril kan de chirurg als het ware door de long heen wandelen en precies zien waar de tumor zit. Voorheen moesten chirurgen op basis van 2d-scans zich plakje voor plakje in hun hoofd een beeld vormen. Het was moeilijk om een idee te krijgen hoe het driedimensionaal zit.
Aan de basis van de medische doorbraak ligt software die de beelden van een ct-scan (losse foto-plakjes) tot een 3d-beeld combineert. De Amsterdamse startup MedicalVR maakt in deze software gebruik van vr, 3d-modellen en kunstmatige intelligentie. Met een vr-bril op krijgt de chirurg meer inzicht in de anatomie van de longen die per patiënt enorm verschilt. De nieuwe methode leidt volgens MedicalVR tot betere chirurgische resultaten, betere gezondheidszorg en kostenbesparingen. Ook voorkomt het gebruik van vr dat schade wordt toegebracht aan delen van de long die nog gezond zijn. De patiënt houdt meer gezond longweefsel en ademcapaciteit over. Ook verlopen de operaties sneller.
MedicalVR werkte drie jaar aan de vr-software. Het bedrijf heeft deelgenomen aan de Complex Tech Validation Lab van incubator Yes!Delft. Sinds augustus 2019 wordt samengewerkt met ErasmusMC. Wekelijks wordt input vanuit het medische team ontvangen om het product verder te ontwikkelen.