Hogeschool Leiden gaat in het juridisch onderwijs meer aandacht besteden aan ‘legal tech’. Dit geldt met name voor toepassingen die de expertise van juristen automatiseren. Te denken valt aan beslisbomen, automatische generatie van contracten en juridische documenten en verbetering van de workflow.
De onderwijsinstelling is daartoe een samenwerking aangegaan met Transform Data International. Gebruikt wordt gemaakt van Neota Logic, een platform om juridische vraagstukken en processen te automatiseren. Dit platform belooft meer efficiency, minder fouten en een betere dienstverlening. Het doel is studenten aan de beroepsopleiding HBO-Rechten meer vertrouwd te maken met juridische technologie, ofwel legal tech.
‘In november gaat de eerste groep studenten aan de slag met Neota Logic’, aldus Ilona van Opdorp, docent bij Hogeschool Leiden.
Volgens René Beulen, consultant bij Transform Data International, beschikt genoemde hogeschool over de juridische kennis en methoden om wet- en regelgeving te automatiseren. Transform Data richt zich met zijn oplossingen op zakelijke en financiële dienstverleners, advocatenkantoren en juridische afdelingen.
Eerst de UvA, nu de Hogeschool Leiden.
‘legal tech’ is een Americanisme, in Nederland noemen we dit al ruim 20 jaar ‘rechtsinformatica’.