Sinds medio maart is het advies van het kabinet om zoveel mogelijk thuis te werken. Computable is benieuwd hoe u deze situatie, binnen de organisatie waarvoor u werkt, ervaart. Loopt u tegen (technische) problemen aan, zijn er bedrijfsontwikkelingen die in een stroomversnelling zijn geraakt en welke oplossingen worden er gebruikt om met collega’s op afstand te communiceren? Doe nu mee aan ons onderzoek!
Het onderzoek naar de huidige stand van zaken in het thuiswerken wordt uitgevoerd in samenwerking met marktonderzoeksbureau Enigma Research. De resultaten van dit onderzoek worden half december in de jaargids Computable 100 gepubliceerd. Het invullen van de vragenlijst neemt ongeveer acht minuten in beslag.
Ict-componenten
Het thuiswerkonderzoek is door iedereen in te vullen die werkt voor een organisatie met één of meer kantoren. We hebben speciale aandacht voor de ict-componenten binnen het thuiswerken en daarom komen er ook vragen voorbij over de beveiliging en de oplossingen die ingezet worden. In het onderzoek gaan we in op wat het beleid binnen de gehele organisatie is met betrekking tot thuiswerken. Daarbij focussen we op de afwisseling tussen kantoordagen en thuiswerken en proberen we het verschil in kaart te brengen tussen thuiswerken voor corona en nu.
Binnen het onderzoek hebben Computable en Enigma Research ook oog voor de zachte aspecten van het wel, niet of in meer of mindere mate thuiswerken. Welke factoren hebben invloed op het wel of niet thuiswerken? Is het simpelweg te druk thuis of wordt het (sociaal) contact met collega’s gemist? Is er thuis te veel afleiding door huishoudelijk randzaken of zijn we simpelweg gewoon een beetje klaar met thuiswerken? Vragen waar iedereen verschillend op zal reageren. Juist naar die ervaringen zijn wij benieuwd.
Meerdere stellingen
In het thuiswerkonderzoek komen dan ook meerdere stellingen aan bod waarbij de respondent kan aangeven in welke mate hij het met deze stellingen (on)eens is. De stellingen gaan in op de pauzemomenten, de balans tussen werk en privé, de mate van productiviteit, sociaal contact met collega’s, de controle vanuit het werk, de inrichting van de thuiswerkplek, de facilitaire middelen die geboden worden, arbotechnische aspecten, een eventuele extra vergoeding voor (verplicht) thuiswerken en de beveiliging.
Het is dat laatste punt dat extra aandacht krijgt in het onderzoek. We willen dan ook graag weten in hoeverre u zich zorgen maakt over de beveiliging vanaf de thuiswerkplek naar het kantoornetwerk. Via een open antwoordmogelijkheid ontvangen we graag zoveel mogelijk informatie op dit vlak. Ook zijn er de afgelopen tijd een enorme hoeveelheid videoconferencingtools in gebruik genomen. Wij zijn benieuwd welke tool populair is. Elke tool kan worden aangedragen, waarbij Google Hangouts Meet, Microsoft Teams, Cisco Webex, Zoom, Jitsi, Facetime, Kopano, GoToMeeting, BlueJeans Meetings, Slack, WhatsApp, Whereby en Skype voorgedefinieerd zijn.
Organisatie en toekomst
Tot slot kijken we binnen het thuiswerkonderzoek naar de organisatie zelf en natuurlijk de toekomst. Want bent u, hoewelmat u (gedeeltelijk) vanuit huis werkt, even goed op de hoogte van wat er speelt in uw organisatie? En als u één ding zou mogen kiezen wat het voor u (nog) gemakkelijker zou maken om vanuit huis te werken, wat zou dit dan zijn?
Daarom ronden wij ons onderzoek af met wat uw organisatie kan verbeteren in het faciliteren van thuiswerken. We vragen ook nog om alvast een inschatting te maken in de mate van thuiswerken na de coronacrisis. Gaan we terug naar de oude situatie of blijft thuiswerken de tendens? En wat wordt het beleid hierin van uw organisatie? Wij willen het graag weten!
Meedoen aan onderzoek
Computable en Enigma Research nodigen alle lezers uit om deel te nemen aan het onderzoek over thuiswerken. Het onderzoek staat tot eind oktober 2020 open. De resultaten van dit onderzoek zijn vanaf half december 2020 bekend en zullen gepubliceerd worden in de jaargids Computable 100 en online. Deelnemers aan het onderzoek kunnen een verzoek indienen om de Computable 100 te ontvangen.