In 2021 komt meer geld beschikbaar voor digitalisering van de zorg. De coronacrisis heeft het belang hiervan nog eens onderstreept. Voor ondersteuning en zorg op afstand wordt 77 miljoen euro extra uitgetrokken.
Een deel van het geld gaat naar het communicatieprogramma Zorg van Nu. Onder zorgprofessionals, patiënten en mantelzorgers worden slimme zorgoplossingen bekender gemaakt. Denk daarbij aan een medicijndispenser of thuismonitoring.
Ook komt er meer ondersteuning voor zorgorganisaties die gebruik maken van digitale zorg. Te denken valt aan een programma over digitale vaardigheden. Via Zorg voor Innoveren is hulp mogelijk bij implementatie.
Groot is het aantal regelingen om digitale zorg te stimuleren. Zo is er bijvoorbeeld de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET). Hier kunnen zorgaanbieders zoals wijkverplegers, huisartsen en de GGZ gebruik van maken.
De overheid wil dat iedereen in staat is zijn zaken digitaal te regelen. Het Rijk gaat nog veel meer mensen daarbij helpen. Iedereen die dat nodig heeft, moet een digitaal apparaat krijgen. Voorbeeld zijn ouderen die aan online-dagactiviteiten mee moeten kunnen doen. De overheid wil dat samen met maatschappelijke organisaties en bedrijven regelen. Het kabinet vindt dat iedereen met de eigen tablet, laptop of smartphone moet kunnen omgaan. Daarvoor kunnen betrokkenen cursussen volgen. In 2021 komt er meer hulp voor burgers die digitaal zaken doen met de overheid.
Een ander speerpunt is toegankelijke en begrijpelijke informatie. Ook mensen met een beperking moeten kunnen omgaan met apps en websites van de overheid.
Het ministerie van Justitie en Veiligheid krijgt er volgend jaar 45 miljoen euro bij voor de verdere digitalisering van de strafrechtketen. Jongeren die zich aan cybercriminaliteit bezondigen, worden eerder gestraft.