Apple heeft zijn nieuwe reeks Apple Watches en iPads op de wereld losgelaten. Van de nieuwe slimme horloges komt er ook een goedkoper model. Bij de tablets valt het design van de vernieuwde iPad Air op.
De Apple Watch is aan zijn zesde incarnatie toe en wordt dit jaar door Apple geüpdatet met onder meer een bloedzuurstofmeter. Uiterlijk is er voor de rest niet zo gek veel veranderd, al blijft gezondheid en fitness wel duidelijk een focuspunt voor het bedrijf.
Die bloedzuurstofmeter meet de hoeveelheid zuurstof in je bloed door infrarood licht op je aders te laten schijnen. De hoeveelheid licht die teruggekaatst wordt is een indicator van het zuurstofgehalte. Onder de motorkap tikt een nieuwe soc (de S6) die zo’n twintig procent sneller is dan de vorige S5, zegt Apple. Ook het scherm (dat nu altijd aan staat) is helderder gemaakt, zonder dat nefast zou zijn voor de batterij. Het apparaatje gaat 429 euro kosten. Wie daar e-sim-functionaliteit bij wil, moet honderd euro extra betalen.
Omdat minstens 429 euro voor een slim horloge voor veel kopers nogal een drempel vormt, heeft Apple nu ook een goedkopere variant ontwikkeld: de Watch SE. Die mist enkele zaken ten opzichte van zijn grote broer (geen electrocardiogram-functie, geen altijd-aan-scherm, geen wifi op 5Ghz), maar is ook wel een stuk goedkoper: 299 euro. Voor wie dat nog te veel is, blijft ook de oudere Watch 3 voorlopig in het assortiment zitten voor 219 euro.
Opmerkelijk is dat Apple geen usb-laders meer in de doos van de Watch stopt (wel nog een laadkabel). Het bedrijf doet dat naar eigen zeggen uit zorg voor het milieu en om de afvalberg te verkleinen.
iPad
Wat de iPads betreft, is de nieuwe iPad Air de blikvanger, met een uiterlijk dat doet denken aan de dure iPad Pro’s. Fysiek is het apparaat precies even groot als zijn voorganger, maar het scherm is wel groter geworden, doordat de schermranden bijna verdwenen zijn. Het scherm van de Air is voortaan net geen 11 inch groot. De vingerafdrukscanner zit nu ook in de aan/uit-knop ingebouwd.
FaceID (gezichtsherkenning), zoals de iPad Pro, ontbeert de Air dus nog wel. Verder heeft de nieuwe Air geen Lightning-poort meer, die is vervangen door usb-c. Opvallend zijn verder de vijf nieuwe kleurtjes waarin het apparaat te koop is: zilver, grijs, roségoud, groen en blauw.
Het hart van de nieuwe Air is de nieuwe A14-soc van Apple die op vijf nanometer wordt gebakken en over zes cores en vier gpu-cores beschikt. Op het plakje silicium zitten bijna twaalf miljard transistors, de breedte daartussen wordt ‘uitgedrukt in aantal atomen’, wist Apple trots te melden. Ook de ‘neural engine’, die Apple inzet om voor ai-toepassingen, is weer een stukje krachtiger geworden. Allicht zal de nieuwe soc volgende maand ook in de nieuwe iPhone-reeks opduiken.
Naast de Air presenteerde Apple ook een nieuwe versie van zijn basismodel iPad, de achtste generatie ondertussen. De belangrijkste nieuwigheid is dat hij een upgrade krijgt naar de A12-soc, die hem een stuk sneller en krachtiger moet maken. Voor de rest blijft quasi alles hetzelfde, inclusief de Lightning-connector.
De iPad 2020 krijgt een basisprijs van 389 euro voor het model met 32 gigabyte geheugen. Met daar 4G-connectiviteit bij wil, is 489 euro kwijt. De Air begint aan 669 euro voor 64 gigabyte opslaggeheugen. Met 4G is dat 809 euro.
Diensten
Tot slot sleutelde Apple ook aan zijn diensten-aanbod. Zo komt er bundels met verschillende services (Apple Music, Arcade, iCloud) tegen lagere prijzen dan wanneer je ze apart aanschaft. Die bundels komen die niet allemaal in de Benelux op de markt omdat een dienst als bijvoorbeeld Apple News (magazines en kranten) hier niet beschikbaar is. De Benelux moet voorlopig ook de nieuwe dienst Apple Fitness+ ontberen. Die levert wekelijks nieuwe workouts, oefeningen en instructievideo’s aan om fitter te worden, eventueel gelardeerd met muziek van Apple Music. De app is te installeren op een iPhone of iPad of Apple TV en werkt in combinatie met de Watch.